III Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2

w Rydułtowach


 
   


Gastronomia

Zapraszamy na stronę klas gastronomicznych

Czytaj więcej

Fotografia

Zapraszamy na stronę fototechników

Czytaj więcej

Handel

Zapraszamy na stronę handlowców, ekonomistów i sprzedawców

Czytaj więcej

Logistyka

Zapraszamy na stronę logistyków

Czytaj więcej
    

   29 maja 2018r. w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny i kelnerski, w którym wzięli udział uczniowie ze szkół województwa śląskiego, czeskiej miejscowości Frýdek - Mistek, a także młodzież z Garwolina. W I etapie konkursu kulinarnego, który odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach uczestnicy przygotowywali 3 porcje potrawy głównej z indykiem. Drugi etap przeprowadzony został w restauracji PLATINUM. Finaliści znaleźli w "skrzyni niespodziance" produkty, z których mieli sporządzić potrawy wykorzystując minimum trzy surowce.
   W konkursie kelnerskim jury oceniało indywidualne konkurencje w zakresie: serwisu napoi gazowanych, zmiany obrusu oraz otwarcia wina w obecności gościa.

Laureaci konkursu kulinarnego " Wiosenne inspiracje z indykiem":

I miejsce - Karolina Bogacz i Beata Glinka (Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.; opiekun: Judyta Lamża)

II miejsce - Kristýna Bolfová i Veronika Hanzelková (Střední škola gastronomie, oděvnictvi a služeb, Frýdek - Mistek, přispěvková organizace ; opiekun: Jan Kaloč)

III miejsce - Nikola Glenc i Dawid Franiczek (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach; opiekun: Alicja Pawliczek)

Zwycięzcy konkursu kelnerskiego: "Kelner - doradca kulinarny":

I miejsce: Patryk Pokorski (Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie; opiekun: Krzysztof Przysuszyński)

II miejsce: Radka Bachorková (Střední škola gastronomie, oděvnictvi a služeb, Frýdek - Mistek, přispěvková organizace ; opiekun: Jan Kaloč)

III miejsce: Justyna Czorny (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach; opiekun: Iwona Wrożyna)

Podziękowania składamy wszystkim opiekunom, uczestnikom oraz sponsorom:

Piotrowi Boreckiemu - firma szkoleniowa " B&K",
Halinie Skupień -właścicielce restauracji PLATINUM w Rydułtowach,
Andrzejowi Wyciskowi - prezesowi Ciepłowni Rydułtowy,
Mariuszowi Ganicie - prezesowi Spółdzielni "Orłowiec",
Markowi Kapuśniakowi - "Makro Cash and Carry" w Rybniku,
Piotrowi Rogali - managerowi "Weindich Centrum Kulinarne" z Chorzowa,
Jackowi Wójcikowi - regionalnemu dyrektorowi sprzedaży " Richmont",
Zbigniewowi Świątkowi - dyrektorowi Segmentu HoReCa " Partner center/wine direct",
Arkadiuszowi Tomaszewskiemu - prezesowi spółki " Miasteczko Twinpigs westernowy park rozrywki",
Przemysławowi Śliwce - firma "Tommy Caffe",
Damianowi Grzonce - właścicielowi hotelu Amadeus w Wodzisławiu Śl.,
Mariuszowi Pietryce - firma "Monin".

kulinarny 2018 m

Copyright © 2018 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

2018 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach Rights Reserved