foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Technikum
Technik logistyk (SPECJALNOść WOJSKOWA)
Technik logistyk - KLASA SPORTOWA
Technik fotografii i multimediow
Technik żywienia i usług gastronomicznych
(DIETETYKA)
Branżowa Szkoła I stopnia
Kucharz
Klasa wielozawodowa
(sprzedawca, cukiernik, piekarz, wedliniarz i inne)

Zespół Szkół Ponadpodstawowych

w Rydułtowach

Serdeczne pozdrowienia z Włoch ślą fototechnicy i technicy żywienia z klas 3Tb i 3Tc, odbywający od 1 kwietnia swą zawodową przygodę w słonecznym Rimini.

Swoje umiejętności doskonalą w lokalnych restauracjach, studiach fotograficznych, a nawet w plenerze … na torze wyścigowym Misano World Circuit w Misano Adriatico pod Rimini.

Specjalnością ristoranti są – jak widać na zdjęciach – pasty, karczochy, ryby, mule i ostrygi.

Po pracy – czas na zwiedzanie urokliwych zakątków miasta i smakowanie gelato. Fascynacja włoskim rynkiem motoryzacyjnym wyraźnie udzieliła się nie tylko dziewczynom fotografującym maszyny na torze, ale także jednemu z opiekunów.

Nie ma to jak mały rodzinny samochodzik!

Klaudia Kotyrba, uczennica klasy 1 Tb reprezentowała naszą szkołę w powiatowym konkursie gastronomicznym o nazwie "Czekoladowe fantazje z Fanaberią". Wykonała "Mini tarty z kremem z białej czekolady i owocami". Gratulujemy świetnych wypieków i udziału w konkursie.
Małgorzata Janecka

 Logo

„Nowoczesna aranżacja potraw i deserów”
- działanie w ramach projektu
„Kalejdoskop zawodów - nowoczesne trendy w polsko - czeskim szkolnictwie zawodowym”
nr projektu CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_013/0001608
w ramach Programu INTERREG V-A Republika Czeska – Polska
dla uczniów technikum gastronomicznego kl. I, II i III

Informujemy, że do udziału w warsztatach zakwalifikowało się 15 uczniów z klas I Tb, II Tb i III Tc.

Logo

Serdecznie zapraszamy uczniów 👉klas I, II i III technikum gastronomicznego👈 do wzięcia udziału w 👩‍🍳WARSZTATACH KULINARNO - BARISTYCZNYCH👨‍🍳
„Nowoczesna aranżacja potraw i deserów”
w ramach projektu🤜
„Kalejdoskop zawodów - nowoczesne trendy w polsko - czeskim szkolnictwie zawodowym”🤛
Nr projektu CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_013/0001608
w ramach Programu INTERREG V-A Republika Czeska – Polska☝️👀
regulamin i załączniki do pobrania poniżej, 😎wszelkich informacji na temat warsztatów udziela pani Anna Gaszka koordynator projektu

Do pobrania:

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY UCZNIA

REGULAMIN

 

We wtorek 11 grudnia gościliśmy w naszej szkole v-c prezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich pana Piotra Boreckiego, który profesjonalnie pokazał uczniom klasy 3 Tc kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych filetowanie i flambirowanie owoców i ryb. Uczniowie mogli również sami filetować i flambirować owoce i ryby.
Dziękujemy i prosimy o dalszą współpracę.
Alicja Pawliczek

3 grudnia uczniowie klas drugich, trzecich i czwartych  kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po raz kolejny odwiedzili Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Tym razem powitał nas w Katedrze Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych Pan dr Piotr Kulawik, który przeprowadził bardzo interesujące zajęcia warsztatowe z dziedziny sushi. Uczniowie poznali rodzaj ryżu najlepszego do sushi, jego cechy, sposób obróbki, dodatki, zarówno klasyczne (papryka czerwona, ogórek zielony, pieczone sardynki, łosoś świeży, nori – prasowane algi morskie), jak i bardziej egzotyczne, tj. marynowana rzodkiew japońska, marynowana tykwa, gari, czyli marynowany imbir, wakame (suszone wodorosty) oraz poszczególne etapy sporządzania sushi. Następnie wykorzystując w.w. surowce pod okiem wyjątkowego specjalisty, który swoją wiedzę oraz umiejętności z tej dziedziny zdobywał i doskonalił w Norwegii, uczniowie samodzielnie sporządzali sushi. Na koniec nastąpił najprzyjemniejszy moment  - degustacja. Po zajęciach na uczelni udaliśmy się tradycyjnie na Rynek Krakowski, gdzie w bajecznej świątecznej atmosferze spacerowaliśmy , robiliśmy wspólne zdjęcia oraz zakupy na jarmarku. Dzięki takim wyjazdom na uczelnię wyższą nasi uczniowie zdobywają wiedzę, doskonalą umiejętności zawodowe, a sam proces kształcenia w naszej szkole staje się na pewno bardziej atrakcyjny. Czekamy już dziś na kolejny wyjazd i nowe doświadczenia. Dziękuję wszystkim za udział, miłą atmosferę, zaangażowanie podczas zajęć oraz godne reprezentowanie naszej szkoły.
Iwona Wrożyna

W dniach 29 i 30 listopada uczniowie Technikum -  klas drugich, trzecich i czwartych o profilu gastronomicznym -  po raz kolejny promowali naszą szkołę w Teatrze Ziemi Rybnickiej. Dzięki dużemu zaangażowaniu i profesjonalnej obsłudze gości – uczestników Barbórki 2018 i uroczystej gali „Czarny Diament 2018” -  młodzież godnie reprezentowała naszą szkołę, doskonaląc jednocześnie sztukę kelnerską. Serdecznie dziękujemy naszym uczniom i gorąco zachęcamy do dalszej współpracy.  
Iwona Wrożyna

29 listopada Nikola Glenc i Dawid Franiczek z kl. 3 Tc reprezentowali naszą szkołę w  " VIII Śląskiej Jesieni Kulinarnej " w ZSE w Wodzisławiu  Śl. Sporządzili  potrawę zgodnie z tematem konkursu " Śledź na śląskim stole w kuchni międzywojennej". Wizualnie i smakowo była świetna. Dziękuję za udział i zaangażowanie.
Alicja Pawliczek

W dniu 8 listopada gościliśmy w naszej szkole członków Klubu Seniora „Sami Swoi”. Wzięli oni udział w warsztatach kelnerskich, które poprowadzili uczniowie klasy 4Tb kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, w ramach zajęć w pracowni obsługi konsumenta. W miłej atmosferze, przy kawie i ciastku seniorzy pod okiem uczniów składali serwetki i przyglądali się fachowej obsłudze gości. Zadawali też chętnie pytania bezpośrednio związane z zasadami obsługi oraz savoir – vivre, u przy stole. Mieliśmy więc wspaniałą okazję, aby podzielić się swoją wiedzą odpowiadając na nurtujące uczestników warsztatów pytania. Bardzo dziękuję uczniom za zaangażowania, kreatywną postawę i jednocześnie promocję naszej szkoły, a naszym gościom za odwiedzenie nas oraz chęć współpracy. Myślę, że dzielenie się swoją wiedzą i umiejętnościami z innymi daje radość i satysfakcję. Zapraszam zarówno uczniów, jak i seniorów do dalszej współpracy.

Iwona Wrożyna

Po raz kolejny mogliśmy liczyć na uczniów klasy czwartej kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz na  ich profesjonalną obsługę kelnerską. Tym razem pomagali w obsłudze gości podczas uroczystego podsumowania II Międzynarodowego Festiwalu Fotografii, które odbyło się w RCK-u w dniu 19 października. Byli to: Dominik Baron, Sonia Kula, Roksana Łabiuk, Mateusz Mazur, Natalia Norek, Dawid Zając. Serdecznie im dziękujemy i zachęcamy do dalszej współpracy.
Iwona Wrożyna

Takie było hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności w naszej szkole, które odbywały się w dniach 16-18 października. W tym roku „bohaterami” były jaja. Wybraliśmy taki temat, aby obalić panujący jeszcze do niedawna pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i należy ograniczać ich spożycie, szczególnie ze względu na wysoką zawartość cholesterolu oraz by przekonać wszystkich, zgodnie ze stanowiskiem dietetyków, że jaja są nie tylko zdrowe, ale że nie ma drugiego takiego produktu, który zawierał by wszystkie niezbędne do życia substancje. Jaja, według dietetyków to produkt wręcz idealny, gdyż rzadko który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji. To również bomba witaminowa i mineralna. Najcenniejszy składnik jaj to oczywiście białko o najlepszym składzie aminokwasowym. Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit. Jaja nie są wcale odpowiedzialne za wzrost poziomu cholesterolu, a zdaniem kardiologów, dzięki zawartości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mogą nawet pomagać pacjentom z chorobami układu krążenia w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu i trójglicerydów. W ostatnich latach zaliczone też zostały do żywności funkcjonalnej, czyli prozdrowotnej (m.in. dzięki luteinie zawartej w żółtku jaja mającej korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku).Udowodniono, że regularne spożywanie jaj może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia i chorób neurodegeneracyjnych. Świadomi tak wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnych właściwości jaj jedzmy jaja, nawet codziennie. Dzięki obchodom Światowego Dnia Żywności udało się zapoznać naszych uczniów z walorami prozdrowotnymi jaj oraz zachęcić Wszystkich, również i pracowników szkoły, do włączenia ich do swojej diety. Plakaty przygotowane przez uczniów zawierały ciekawostki dotyczące wartości odżywczej nie tylko jaj kurzych, ale też strusich, przepiórczych, perliczych, kaczych, gęsich, czy kur zielononóżek. Przez trzy dni towarzyszyła nam przepiękna dekoracja na parterze szkoły, gdzie królowały jaja wyżej wymienionych ptaków w towarzystwie skarbów, którymi obdarowała nas natura – złotych kłosów zbóż, kolorowych warzyw i owoców oraz aromatycznych ziół i orzechów. Uczniowie mieli niecodzienną okazję obejrzeć, dotknąć oraz porównać ze sobą różne jaja – ich rozmiar, barwę, kształt… Podczas długich przerw mogliśmy rozkoszować się przekąskami przygotowanymi przez naszą młodzież w pracowni gastronomicznej. Oczywiście w roli głównej wystąpiły jaja - kanapki ze świeżego chrupiącego chleba z pastami jajecznymi o przeróżnych smakach, sałatki z jajek z różnymi dodatkami, przepyszne ciasta oraz desery. Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy pomogli mi zorganizować obchody tego święta oraz tym, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia. Dziękuję przede wszystkim uczniom, bez których nie byłoby tego święta za ich ogromne zaangażowanie, również ich rodzicom, a nawet babciom i dziadkom. Pani Elżbiecie Kałużny, pod kierunkiem której uczniowie przygotowywali potrawy w pracowni gastronomicznej, Pani Jolancie Schewior oraz Katarzynie Kopel za wsparcie przy dekoracji stoiska. Dzięki ich zaangażowaniu w naszej szkole w minionych dniach było wyjątkowo kolorowo, smacznie oraz zdrowo. Iwona Wrożyna

Serdecznie dziękujemy uczniom kształcącym się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy w dniu 18 października w RCK-u zaangażowali się w obsługę kelnerską gości biorących udział w uroczystych obchodach  20-lecia Powiatu Wodzisławskiego. Byli to uczniowie klasy 3Tc – Dennis Antończyk, Laura Biernat, Natalia Fojcik, Nikola Glenc, Natalia Iwańska, Daniel Lendel, MagdalenaWeis, Wiktoria Żydek oraz klasy 4Tb – Paulina Firut, Monika Gebauer oraz Kinga Westerlich. Uczniowie ci nie tylko pomagali w obsłudze licznych zacnych gości, ale pracując pod okiem zawodowych kelnerów z zajazdu „Złota Iglica” zdobywali również nowe doświadczenia zawodowe. Młodzież  godnie reprezentowała też i promowała naszą szkołę, za co jej  raz jeszcze gorąco dziękujemy i liczymy na dalszą współpracę.
Iwona Wrożyna 

XIII Dni Promocji Zdrowia
Już po raz trzynasty w sobotę 29 września pomieszczenia SP nr 1 im. Karola Miarki stały się miejscem wielkiej akcji profilaktycznej zorganizowanej przez Miasto Rydułtowy. Podobnie jak w latach ubiegłych, również w tym roku uczniowie naszego Technikum, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  (z klasy 4Tb: Monika Brzoska, Joanna Chrystof i Martyna Wysłucha oraz Dennis Antończyk z klasy 3Tc) wsparli, poprzez obsługę kelnerską zaproszonych gości, działania miasta na rzecz zdrowia i aktywnego stylu życia mieszkańców Rydułtów.  Nasi uczniowie, jak co roku, mogli skorzystać też z badań profilaktycznych, porad lekarskich, czy zabiegów pielęgnacyjno-kosmetycznych.
Serdecznie dziękujemy im za pomoc i zaangażowanie, a przede wszystkim za wrażliwość na potrzeby drugiego człowieka. Zachęcamy jednocześnie do dalszej współpracy.
Iwona Wrożyna

   29 maja 2018r. w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny i kelnerski, w którym wzięli udział uczniowie ze szkół województwa śląskiego, czeskiej miejscowości Frýdek - Mistek, a także młodzież z Garwolina. W I etapie konkursu kulinarnego, który odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach uczestnicy przygotowywali 3 porcje potrawy głównej z indykiem. Drugi etap przeprowadzony został w restauracji PLATINUM. Finaliści znaleźli w "skrzyni niespodziance" produkty, z których mieli sporządzić potrawy wykorzystując minimum trzy surowce.
   W konkursie kelnerskim jury oceniało indywidualne konkurencje w zakresie: serwisu napoi gazowanych, zmiany obrusu oraz otwarcia wina w obecności gościa.

Laureaci konkursu kulinarnego " Wiosenne inspiracje z indykiem":

I miejsce - Karolina Bogacz i Beata Glinka (Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.; opiekun: Judyta Lamża)

II miejsce - Kristýna Bolfová i Veronika Hanzelková (Střední škola gastronomie, oděvnictvi a služeb, Frýdek - Mistek, přispěvková organizace ; opiekun: Jan Kaloč)

III miejsce - Nikola Glenc i Dawid Franiczek (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach; opiekun: Alicja Pawliczek)

Zwycięzcy konkursu kelnerskiego: "Kelner - doradca kulinarny":

I miejsce: Patryk Pokorski (Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie; opiekun: Krzysztof Przysuszyński)

II miejsce: Radka Bachorková (Střední škola gastronomie, oděvnictvi a služeb, Frýdek - Mistek, přispěvková organizace ; opiekun: Jan Kaloč)

III miejsce: Justyna Czorny (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach; opiekun: Iwona Wrożyna)

Podziękowania składamy wszystkim opiekunom, uczestnikom oraz sponsorom:

Piotrowi Boreckiemu - firma szkoleniowa " B&K",
Halinie Skupień -właścicielce restauracji PLATINUM w Rydułtowach,
Andrzejowi Wyciskowi - prezesowi Ciepłowni Rydułtowy,
Mariuszowi Ganicie - prezesowi Spółdzielni "Orłowiec",
Markowi Kapuśniakowi - "Makro Cash and Carry" w Rybniku,
Piotrowi Rogali - managerowi "Weindich Centrum Kulinarne" z Chorzowa,
Jackowi Wójcikowi - regionalnemu dyrektorowi sprzedaży " Richmont",
Zbigniewowi Świątkowi - dyrektorowi Segmentu HoReCa " Partner center/wine direct",
Arkadiuszowi Tomaszewskiemu - prezesowi spółki " Miasteczko Twinpigs westernowy park rozrywki",
Przemysławowi Śliwce - firma "Tommy Caffe",
Damianowi Grzonce - właścicielowi hotelu Amadeus w Wodzisławiu Śl.,
Mariuszowi Pietryce - firma "Monin".

kulinarny 2018 m

W trzeciej edycji naszego konkursu gastronomicznego udział wezmą uczniowie z następujących szkół:

  • Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie
  • Zespół Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Centrum Kształcenia Praktycznego im. T. Kościuszki w Garwolinie
  • Zespół Szkół COGITO w Siemianowicach Śląskich
  • Zespół Szkół nr 2 im. Ks. Jana Długosza w Kłobucku
  • Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, Frýdek-Místek, příspěvková organizace
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Gliwicach
  • Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach

konkurs kulinarny 2018

W piątek 20 kwietnia odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli kucharze z kl. 3a ZSZ oraz panie i panowie z Klubu Seniora " Sami Swoi" w Rydułtowach. Wszyscy wspólnie sporządzali potrawy kuchni greckiej i włoskiej: musakę oraz kurczaka w cieście kokosowym.O wspaniałą atmosferę w czasie pracy zadbała m. in. pani Marzena Rotter - koordynatorka klubu. Przygotowane wspólnie z uczniami dania zostały skonsumowane w sali obsługi konsumenta, w której podjęła gości opiekująca się pracownią pani Iwona Wrożyna.

Alicja Pawliczek

Copyright © 2019 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

2019 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach Rights Reserved