Artykuły

foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2

w Rydułtowach


 
   
    

Artykuły

W trzeciej edycji naszego konkursu gastronomicznego udział wezmą uczniowie z następujących szkół:

  • Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie
  • Zespół Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Centrum Kształcenia Praktycznego im. T. Kościuszki w Garwolinie
  • Zespół Szkół COGITO w Siemianowicach Śląskich
  • Zespół Szkół nr 2 im. Ks. Jana Długosza w Kłobucku
  • Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, Frýdek-Místek, příspěvková organizace
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Gliwicach
  • Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach

konkurs kulinarny 2018

Dwutygodniowa praktyka w Bułgarii przebiega pod znakiem nowych doświadczeń. Fototechnicy i gastronomowie poznają w praktyce techniki pracy w swoich zawodach, doskonalą umiejętności językowe oraz odkrywają kulturę i tradycje Bułgarii.

Od początku pobytu wiele się wydarzyło. Uczennice technikum, Aneta, Weronika i Gracjana, fotografowały bułgarskich parlamentarzystów uczestniczących w Europejskim Dniu Konsumenta, przygotowywały sesję zdjęciową dla magazynu „Forbes”, tworzyły fotorelację z eventu firmy „Pandora”, robiły również zdjęcia do przewodnika „Go!”. Patrycja i Nikola, praktykujące w firmie prowadzącej międzynarodową sprzedaż internetową, fotografowały w studiu produkty oferowane klientom w sieci. Julia, Agnieszka i Kasia zajmują się obróbką zdjęć portretowych i okolicznościowych klientów zakładów fotograficznych.

W kuchniach sofijskich restauracji technicy żywienia i usług gastronomicznych poznają tajniki kuchni bułgarskiej. Dawid i Sonia specjalizują się w kuchni molekularnej, ucząc się łączenia produktów i smaków z dbałością o oryginalny wygląd potrawy. W wyjątkowym klimacie modnych restauracji „Made in blue” i „Made in home” Monika, Karolina, Mateusz i Asia doskonalą się w przygotowywaniu potraw kuchni z różnych stron świata. Nowością jest dla nich praca nad przyrządzaniem dań z owoców morza. Kinga i Ewelina pracując w kuchni hotelu „Budapest” poznają specyfikę hotelowej gastronomii gotując posiłki dla gości.

Wyjazd odbywa się dzięki udziałowi szkoły w projekcie „Europejska mobilność zawodowa szansą na lepszy start” w ramach programu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego (program POWER). Przeżycia i rezultaty pracy uczniów rydułtowskiego technikum ilustrują zdjęcia.
Małgorzata Warzecha-Staniczek
kierownik szkolenia praktycznego w ZSP nr 2 w Rydułtowach

W piątek 20 kwietnia odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli kucharze z kl. 3a ZSZ oraz panie i panowie z Klubu Seniora " Sami Swoi" w Rydułtowach. Wszyscy wspólnie sporządzali potrawy kuchni greckiej i włoskiej: musakę oraz kurczaka w cieście kokosowym.O wspaniałą atmosferę w czasie pracy zadbała m. in. pani Marzena Rotter - koordynatorka klubu. Przygotowane wspólnie z uczniami dania zostały skonsumowane w sali obsługi konsumenta, w której podjęła gości opiekująca się pracownią pani Iwona Wrożyna.

Alicja Pawliczek

16 kwietnia Nikola  Glenc, Dawid Franiczek, Wiktoria Żydek z kl.II Tc  i Angelika Kuczera z kl. I Tb wzięli udział w Powiatowym Konkursie Kulinarnym " Pasta i basta-pasta primavera" organizowanym przez PODN w Wodzisławiu Śl. we współpracy z ZSE. Nikola i Dawid wykonali potrawę: „Kaczka sous vide/flambirowane krewetki/makaron z sosem pomidorowo- miętowym/szparagi/chips z parmezanu zajmując II miejsce. Wiktoria i Angelika sporządziły potrawę” Gniazda makaronowe ze szpinakiem/krewetki/puree kukurydziane”. Potrawy były pyszne a uczniów wspierała pani Wiesława Krajczok.
Dziękuję i gratuluję.

Alicja Pawliczek

Jak co roku uczniowie klasy 4Ta kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili w dniu 15 marca poradnię dietetyczną „Dietikon” w Rydułtowach. Dzięki niezwykłej uprzejmości dietetyków klinicznych prowadzących poradnię – Alicji Krupy i Michaliny Kowalskiej nasi uczniowie uzyskali wiele cennych porad, jak racjonalnie się odżywiać, jak się uchronić przed nadwagą i otyłością, a w konsekwencji przed wieloma groźnymi chorobami cywilizacyjnymi, czy też poprawić stan odżywienia. Wszyscy chętni skorzystali z badania składu ciała za pomocą profesjonalnego analizatora oraz analizy wyników. Młodzież miała też okazję sprawdzić swoją wiedzę zdobytą w szkole z zakresu podstaw żywienia człowieka oraz planowania żywienia, w szczególności żywienia dietetycznego. Bardzo cenne były też wskazówki Pani Alicji, jak dokonywać  świadomych i dobrych wyborów podczas zakupów żywności.Dziękujemy serdecznie za poświęcony czas, a przede wszystkim za cenne porady żywieniowe oraz zapoznanie uczniów z charakterem pracy dietetyka.
Iwona Wrożyna

Monika i Karolina realizują swoje praktyki w restauracji Made in Blue, wyróżnionej tytułem najlepszej restauracji 2017 roku w Sofii. www.facebook.com/madeinbluesofia

To, co podaje się w restauracji „Secret by Chef Petrov” musi być nie tylko smaczne i zdrowe, ale również pięknie podane. 

Dawid Zając i Sonia Kula nabywają nowe umiejętności z zakresu ekspedycji potraw w znanej sofijskiej restauracji. Spod ręki Dawida wychodzą właśnie żelatynowe ozdoby talerzy. 

safe image safe image 1
safe image 2 28985575 171863283611034 5660608905756016640 n

Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej tej restauracji: http://www.luxuryrestaurantawards.com/li…/secret-chef-petrov

W dniu 13 marca uczniowie naszej szkoły, głównie klas o profilu gastronomicznym, wzięli udział, na zaproszenie organizatorów, w drugiej już edycji „Food Show” – święta, które co roku przyciąga do Katowic miłośników gotowania i dobrego jedzenia.

Impreza odbywała się przez trzy dni w Międzynarodowym Centrum Kongresowym. „Food Show” to unikalne wydarzenie kulinarne branży spożywczo- gastronomicznej. Na młodzież czekały więc prezentacje produktów żywnościowych, zarówno tradycyjnych, jak i nowych, degustacja tych produktów, pokazy kulinarne, degustacja potraw, spotkania z mistrzami kuchni, blogerami kulinarnymi. Mieliśmy okazję też śledzić zmagania kelnerów biorących udział w I Ogólnopolskich Mistrzostwach Kelnerskich oraz podziwiać nowoczesny sprzęt gastronomiczny ( ramach II edycji Food Show odbywała się V edycja Gastrosilesii).
Uczniowie nie tylko miło i „smacznie” spędzili czas, ale przede wszystkim mieli okazję zweryfikować i poszerzyć swoją wiedzę z dziedziny zdrowego żywienia i gotowania oraz zdobyć nowe doświadczenia. Cieszyły ich też drobne zakupy dokonane na targach oraz próbki produktów otrzymane od wystawców. Młodzież myśli już dzisiaj o kolejnej edycji tego wspaniałego kulinarnego święta.

Iwona Wrożyna

21 lutego odbył się w naszej szkole konkurs gastronomiczny: " Desery Walentynkowe".
W zmaganiach wzięli udział uczniowie klasy II Tc, kształcący się w zawodzie technikum żywienia i usług gastronomicznych: Laura Biernat, Zuzanna Nogły, Natalia Fojcik, Łukasz Piontek, Dawid Franiczek, Nikola Glenc, Wiktoria Żydek, Karolina Wolny, Natalia Iwańska oraz uczniowie klasy IIIa: Żaneta Skrzypiec, Karolina Gąska,Mateusz Skupień, Rafał Mucha.

Wyniki konkursu są następujące:

I miejsce: Żaneta Skrzypiec i Karolina Gąska
" Karmelowe love"
II miejsce: Karolina Wolny i Natalia Iwańska
" Różana fantazja"
III miejsce: Nikola Glenc i Wiktoria Żydek
" Fondant czekoladowy z musem truskawkowym w towarzystwie karmelizowanej pomarańczy".

Desery oceniała komisja w składzie: Alicja Pawliczek, Elżbieta Kałużny i Krzysztof Firut.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i zapraszamy na kolejny konkurs.

Alicja Pawliczek i Elżbieta Kałużny

Nikola Glenc i Dawid Franiczek z kl. II Tc Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
zajęli II miejsce w Powiatowym Konkursie Gastronomicznym "Danie wegetariańskie w śląskiej aranżacji", który odbył się 20 lutego w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Nasi uczniowie przygotowali wspaniałą potrawę " Roladkę z pora z czarną soczewicą z dodatkiem puree z czerwonej kapusty w duecie majonezu z konfitowanego ziemniaka".

Uczniów do konkursu przygotowała pani Alicja Pawliczek. Gratulujemy!

Nasza młodzież już na miejscu. Podróż do Włoch przebiegła bez zakłóceń, wszystko w należytym porządku.

Dziś rozpoczyna się praktyka uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik handlowiec.

rimini 1 rimini 2 rimini 3

17 marca uczniowie naszej szkoły, głównie klas o profilu gastronomicznym, wzięli udział, na zaproszenie organizatorów, w pierwszej edycji „Food Show” – święta żywności i kulinariów.
Impreza odbywała się przez trzy dni w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i gromadziła rzesze pasjonatów kuchni i dobrego jedzenia. Wśród atrakcji, które czekały na naszą młodzież należy wymienić m. in. targi żywności, pokazy kulinarne, spotkania z mistrzami kuchni, a także degustacja przygotowywanych przez nich potraw i prezentowanych przez wystawców produktów. Uczniowie wrócili z „Food Show” bardzo zadowoleni.
Udział w tym wydarzeniu był dla nich niezwykle ciekawym i pożytecznym doświadczeniem, wspaniałą okazją do poszerzenia swojej wiedzy z zakresu żywności i gotowania. Umożliwiła im to degustacja zarówno tradycyjnych, jak i nowych produktów, ulotki i foldery zabrane do domu, a także możliwość zadawania pytań ekspertom z dziedziny żywienia i mistrzom gotowania. A najważniejsze, że było bardzo apetycznie, a w dodatku w przemiłej atmosferze.
Młodzież czeka już na drugą edycję tego wspaniałego kulinarnego święta.

Iwona Wrożyna

W dniu 14 lutego z okazji Walentynek odbył się konkurs kelnerski skierowany do wszystkich uczniów klas o profilu gastronomicznym. W konkursie wzięło udział 5 dwuosobowych zespołów. Byli to uczniowie klasy drugiej, trzeciej i czwartej kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Zadanie konkursowe obejmowało nakrycie i dekorację stołu zgodnie z okazją. Ocenie podlegał właściwy dobór bielizny i zastawy stołowej, elementów dekoracyjnych, zachowanie wszystkich zasad nakrywania i dekorowania stołów, przede wszystkim zaś pomysłowość, oryginalność i estetyka nakrycia. Jury miało bardzo trudne zadanie, aby wyłonić zwycięzców. Wszystkie stoły robiły niezwykłe wrażenie, a atmosfera jaką stworzyli uczniowie podczas konkursu była prawdziwym balsamem dla duszy. W gronie zwycięzców znaleźli się:

  1. Karol Krakowczyk i Mateusz Kubiak z klasy 4Ta – 1 miejsce
  2. Jagoda Kuczera i Natalia Moric z klasy 3Ta – 2 miejsce
  3. Sonia Kula i Natalia Norek z klasy 2Tb – 3 miejsce

Wyróżnienie za udział w konkursie otrzymały uczennice klasy 3Ta- Justyna Czorny i Ewelina Ledwoń oraz uczennice klasy 2Tb – Paulina Firut i Kinga Westerlich. Oprócz nagród, które zakupiła szkoła zwycięskie zespoły otrzymały też nagrody ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego. Zostały one wręczone przez P. Julię Kloc-Kondracką i P. Roberta Lepkowskiego, których mieliśmy zaszczyt gościć w naszej szkole. Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za udział, za ogromne zaangażowanie. Wasze umiejętności i kreatywność przekroczyły nasze oczekiwania. Zapraszamy i zachęcamy do dalszej współpracy.

Iwona Wrożyna

Już po raz dwunasty, w sobotę 23 września Rydułtowy stały się miejscem wielkiej akcji profilaktycznej. W pomieszczeniach SP nr 1 im. Karola Miarki odbyły się XII Dni Promocji Zdrowia zorganizowane przez Miasto Rydułtowy.

Podobnie jak w latach ubiegłych, również w tym roku uczniowie naszego Technikum, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (Sonia Kula, Roksana Łabiuk, Natalia Norek, Karolina Szynol i Dawid Zając) wzięli udział w obsłudze zaproszonych gości (lekarzy, pielęgniarek, dietetyków …).
Nasi uczniowie nie tylko doskonalili swoje umiejętności kelnerskie, ale mieli też okazję skorzystać z szerokiej gamy badań lekarskich, porad m.in. dietetycznych, kosmetycznych, zrelaksować się podczas masażu, czy też wykonać makijaż, zabieg pielęgnacyjny na dłonie itd.
Nasze zaangażowanie i czynny udział w tej akcji jest również dla nas źródłem ogromnej satysfakcji, że mogliśmy wspomóc działania Miasta Rydułtowy w zakresie aktywizacji społeczeństwa w kierunku zdrowego trybu życia oraz zrobić coś na rzecz drugiego człowieka. To również kształtuje postawy naszych uczniów, wychowuje ich w duchu wzajemnej pomocy i otwarcia na potrzeby innych. Serdecznie dziękujemy im za pomoc i zaangażowanie.

Iwona Wrożyna

 Uczniowie klasy I Tc, Nikola Glenc i Dawid Franiczek reprezentowali naszą szkołę w VIII Bielskim Konkursie Kulinarnym, który odbył się 16.02 2017 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej.

Głównym celem konkursu było promowanie wśród młodzieży tradycji kulinarnych.
Temat konkursu "Finezja smaku potraw półmięsnych z uwzględnieniem ciasta, mięsa, marchwi i miodu".
Nikola sporządziła "Placuszki z czarnuszką przekładane mięsem w sosie szpinakowym i wiśniowo-miodowym z karmelizowaną marchewką".
Dawid natomiast "Roladkę z ciasta pierogowego/puree z marchewki/sos miodowo-musztardowo-pomarańczowy/śmietana limonkowo-miętowa".

Nasi uczniowie wspaniale się zaprezentowali. Mimo, że nie znaleźli się w pierwszej trójce konkurs 
dostarczył im wielu wrażeń i emocji. Był dla nich dobrą lekcją, która będzie procentować w przyszłości.

Alicja Pawliczek

Copyright © 2018 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

2018 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach Rights Reserved