Artykuły

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2

w Rydułtowach


 
   
    

Artykuły

14 lutego świętowaliśmy DZIEŃ ZAKOCHANYCH.
W naszej szkole, odbyły się dwa konkursy - gastronomiczny "SŁODKIE WALENTYNKI" oraz kelnerski "MAGICZNY STOLIK ZAKOCHANYCH".
Rywalizację uświetnili przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego z Katowic. Agencja ufundowała dodatkowe nagrody dla zwycięzców.

I miejsce - za CZEKOLADOWE BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z SORBETEM MALINOWYM- Marta Sędzimir i Natalia Michałek - kl. 3a
II miejsce - za FONDANT CZEKOLADOWY Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I ZIEMIĄ MIGDAŁOWĄ - Nikola Glenc i Dawid Franiczek - kl. 1Tc
III miejsce - za HERBATNIKOWE DELICJE - Martyna Wysłucha i Nikoletta Truszkowska - kl. 2Tb.

Za magiczne stoliki zakochanych nagrody otrzymali - I miejsce - Mateusz Kubiak i Karol Krakowczyk - kl. 4Ta, II miejsce Natalia Moric i Jagoda Kuczera - kl. 3Ta, III miejsce - Natalia Norek i Sonia Kula - kl. 2Tb. 

Wszystkim biorącym udział bardzo dziękujemy i gratulujemy sukcesów! 

W środę 9 listopada w wodzisławskim Ekonomiku odbył się konkurs gastronomiczny pod tytułem "ŚLĄSKA KACZKA SOUS VIDE".
Nasi uczniowie - Angelika Paulus oraz Krzysztof Firut reprezentowali naszą szkołę przygotowując potrawę pod nazwą "Kaczka z puree z czerwonej kapusty z sosem, batatem i wodzionką".

Uczniowie klasy 4Ta kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych dzięki wizycie w poradni dietetycznej DIETIKON w dniu 2 listopada mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu żywienia dietetycznego.
Panie prowadzące poradnię – Alicja Czakon i Barbara Herok udzieliły naszym uczniom wiele cennych wskazówek, jak zdrowo i rozsądnie się odżywiać, jak utracić zbędne kilogramy, czy też poprawić stan odżywienia. Wykonały również chętnym osobom badanie składu ciała za pomocą profesjonalnego analizatora oraz dokonały analizy wyników.
Dziękujemy serdecznie za miłe przyjęcie, poświęcony czas, a przede wszystkim za cenne porady żywieniowe oraz zapoznanie uczniów z tajnikami zawodu dietetyka. Mamy nadzieję na dalszą współpracę.

Iwona Wrożyna

21 października odbył się szkolny konkurs kulinarny pod nazwą "POTRAWY Z DROBIU W NAWIĄZANIU DO KUCHNI ŚLĄSKIEJ W NOWOCZESNEJ ARANŻACJI". Dziękujemy uczniom Naszej szkoły za udział i niesamowite pomysły na potrawy!!! Cieszymy się z zainteresowania rywalizacją i z Waszej odwagi w kreowaniu śląskich "klasyków" w wersji nowoczesnej.
Uczniowie, którzy stworzyli najciekawsze i najsmaczniejsze dania to: I miejsce - Krzysztof Firut kl 4Ta (kaczka w sosie pomarańczowo - musztardowym z czerwoną kapustą i wodzionką), II miejsce - Natalia Michałek kl. 3a (roladki z suszonymi pomidorami i mozarellą z kluseczkami z batatów), III miejsce - Dawid Franiczek kl. 1Tc (udka z kaczki pieczone w soli, z gruszką winną i żurawiną oraz kluski śląskie z sezamem i miodem), pozostali uczestnicy; Nikola Glenc kl. 1 Tc (pierś z kaczki na puree z selera i pietruszki z kluskami śląskimi w sosie koperkowym z czerwoną kapustą), Dominik Baron kl. 2Tb (roladki z kurczaka z papryką, pieczarkami i serem, z kluskami śląskimi na surówce z marchewki i jabłka) oraz Mateusz Flegel kl. 1 Tc (gulasz drobiowy z kluskami śląskimi z sałatką grecką).

M. Janecka, A. Pawliczek

foto p.Iwona Wrożyna

foto p.Iwona Wrożyna

25 października 2016 r. Krzysztof Firut reprezentował naszą szkołę w VIII Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy w ZSEG w Cieszynie. Tematem konkursu były „Potrawy z ciasta ziemniaczanego”. Krzysztof sporządził „ Kopytka z czarnuszką i miętą na sosie borówkowym, oprószane ziemią z owocami”. Nie znalazł się w pierwszej trójce, ale został pozytywnie dostrzeżony przez szefa jednej z restauracji w Ustroniu i zaproszony do współpracy. Krzysztof swoje potrawy sporządza wykorzystując nowoczesne techniki i elementy kuchni molekularnej.

14876405 1338248089541355 1752293379857512562 o  14890611 1338248399541324 6161858724480723076 o

Alicja Pawliczek
Zdjęcia wykonał: Dawid Franiczek kl. I Tc

„5 RAZY DZIENNIE KOLOROWA UCZTA” Takie było hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności w naszej szkole, które odbywały się w dniach 18-21 października.
Temat podyktowany został zmianą, jaka nastąpiła w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2016. Bohaterami tych dni były warzywa i owoce, gdyż one „awansowały” na 1 miejsce w nowej piramidzie, co oznacza, że mamy ich spożywać najwięcej. One powinny być podstawą naszej diety.
Druga zasada zdrowego żywienia brzmi – „Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz.
Pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce”. Powinniśmy je spożywać co najmniej 400 g dziennie, w co najmniej pięciu porcjach, z tego 1 porcję może stanowić 1 szklanka soku. Każda zaś większa ilość i liczba porcji warzyw i owoców dziennie przynosi dalsze korzyści dla zdrowia.
Dieta bogata w warzywa i owoce dostarczające nam wielu bioaktywnych związków w istotny sposób zmniejsza zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę, nowotwory oraz wydłuża długość życia człowieka. Z tych powodów warzywa i owoce w Piramidzie Zdrowego Żywienia 2016 znalazły się u jej podstawy. Poprzez obchody Światowego Dnia Żywności staraliśmy się jak najszerzej zapoznać naszych uczniów z walorami prozdrowotnymi warzyw i owoców oraz zachęcić Wszystkich, również i pracowników szkoły, do jak najszerszego włączenia ich do swojej diety.
Przez cztery dni towarzyszyła nam przepiękna dekoracja na parterze szkoły oraz świeże aromatyczne warzywa i owoce. Na długich przerwach mogliśmy rozkoszować się przysmakami przygotowanymi przez naszą młodzież w pracowni gastronomicznej.
Oczywiście w roli głównej wystąpiły warzywa i owoce (świeże owoce i warzywa, kanapki z chrupiącego chleba z warzywami, soki owocowe i owocowo-warzywne świeżo wyciskane, zupy krem z dyni i brokułów, ciasta z marchewką i dynią, musy owocowe, napoje mieszane, koktajle na bazie mleka i owoców).
Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy pomogli mi zorganizować obchody tego święta oraz tym, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom (szczególnie Pani Jolancie Schewior oraz Paniom prowadzącym zajęcia w pracowni gastronomicznej), rodzicom oraz Piekarni Fojcik z Rybnika. 

Iwona Wrożyna

31 maja odbyły się w naszej szkole oraz w Restauracji „Leśna Perła” w Radlinie II Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów.
Uczniowie ZSP nr 2 zajęli trzecie miejsca w obu konkursach. Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom Mistrzostw.

Przedstawiamy zwycięzców 

II MIĘDZYNARODOWYCH MISTRZOSTW GASTRONOMICZNYCH MŁODYCH KUCHARZY:

I miejsce - Krystian Piątek, Marcin Ochnik - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie
II miejsce - Laura Dworniczak, Małgorzata Kabis - Zespół Szkół Gastronomiczno- Usługowych z Chorzowa
III miejsce - Angelika Paulus, Krzysztof Firut - Zespół Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Rydułtowach
oraz

II MIĘDZYNARODOWYCH MISTRZOSTW GASTRONOMICZNYCH MŁODYCH KELNERÓW:

I miejsce - Mateusz Czamara - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie
II miejsce - Agnieszka Rubaj - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych COGITO z Siemianowic Śląskich
III miejsce - Kamila Szczutkowska - Zespół Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Rydułtowach

 

Krzysztof Firut uczeń 3 klasy Technikum w Rydułtowach, kształcący się  w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, zajął II miejsce
w Bielskim Regionalnym Konkursie Kulinarnym pod hasłem „Finezja smaków potraw z makaronów” zorganizowanym przez ZSGiH w Bielsku-Białej.

 

Otrzymał również nagrodę za najlepszą potrawę Komisji VIP. Został wybrany spośród 16 uczestników, co świadczy o „finezji smaku” przygotowanej przez niego potrawy.
Każdy uczeń w ciągu 90 minut miał przygotować 4 porcje potrawy, której podstawowym składnikiem był makaron. Zawodnicy wchodzili do pracowni gastronomicznej co 15 min. i każdy musiał zrobić makaron od podstaw. Rywalizacja i konkurencja była ogromna. W jury zasiadało wielu znanych szefów kuchni z całej Polski. Krzysiek sporządził „Mufinkę z pomarańczami i kaczką na leśnym mchu”. W skład potrawy wchodził m.in. żel, który został wykonany z tekstur molekularnych. Krzysiek ukończył kurs kuchni molekularnej w Akademii Molekularnej Jeana Bosa. Kuchnia molekularna to zresztą jego pasja. Wrócił z Bielska z wieloma nagrodami i z apetytem na następne.

Alicja Pawliczek

W nagrodę laureaci konkuru "100 pomysłów na pierogi" mieli okazję uczestniczyć w pokazie prowadzonym przez członków Stowarzyszenia Kelnerów Polskich:

panią Adrianę Gajek   oraz Piotra Boreckiego  .

 

19 listopada w ZSE w Wodzisławiu Śląskim odbyła się V edycja "Śląska Jesień Kulinarna" pt. "Śląski finger food".
Naszą szkołę reprezentowali: Angelika Paulus i Krzysztof Firut.

Zajęli II miejsce!

Przygotowali przekąski w 3 różnych formach z wykorzystaniem fileta śledziowego a'la matias, suszonych pomidorów oraz papryki smażonej w zalewie. Przekąski te miały być podane w małych pojemniczkach finger food.
Angelika: Jesteśmy bardzo zaskoczeni z takiego wyniku. Poświeciliśmy dużo pracy w przygotowanie konkursowych potraw. 
Krzysztof: Przystawki, które wykonywaliśmy miały zawierać nowoczesną odsłonę Śląskiej tradycji. Jedną z przystawek był "Pijany śledź", w którego skład wchodził śledź a'la matias, śmietana, limonka, mięta oraz kawior z Whisky. Kolejną z przystawek była "Dekonstrukcja krupnioka", to połączenie tradycji śląskiej z nowoczesnymi metodami takimi jak np. mus ze smażonej papryki w zalewie z dodatkiem tekstur molekularnych. Pomysłem była również "Imbirowa Kuropatwa pod pumperniklem". Delikatne mięso podkreślał żel imbirowo-pomarańczowy, suszone pomidory w postaci musu i do tego kruszony pumpernikiel.
Angelika: Nagrody, które dostaliśmy zapewne przydają się nam w dalszych pracach.
Puchar  i dyplomy to ngroda za ciężką pracę jaką włożyliśmy w przygotowania.

Krzysztof: Dziękujemy Gronu Pedagogicznemu i Dyrekcji za wsparcie i pomoc w realizowaniu swoich pomysłów. 

Alicja Pawliczek i Angelika Paulus

10 listopada 2015 roku uczennice naszej szkoły obsługiwały gości podczas Koncertu Pieśni Patriotycznych w Domu Orkiestry w Rydułtowach.

fot. Iwona Wrożyna

 

Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli podsumowuje konkursy jakie zostały zorganizowane w bieżącym roku szkolnym.
12 czerwca o godzinie 12.00 w I Liceum w Wodzisławiu Śląskim zostaną wręczone wyróżnienia dla zwycięzców.

Nasi uczniowie również znajdą się w gronie najlepszych!

28 marca sześcioro uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w powiatowym konkursie kelnerskim pt. „Wiosenny stół pięknie nakryty”. Byli to: Angelika Paulus i Krzysztof Firut z klasy 4Ta, Justyna Czorny i Ewelina Ledwoń z 3Ta oraz Sonia Kula i Natalia Norek z 2Tb. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. oraz Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli.
Patronat objął Dom Gościnny „Jordan” w Wodzisławiu Śl.
Zadanie konkursowe obejmowało nakrycie i dekorację stołu zgodnie z tematem oraz sztuką kelnerską, tj. z zachowaniem wszystkich zasad związanych z nakrywaniem i dekorowaniem stołów. Uczniowie, pracując w dwuosobowych zespołach, zaskoczyli nas niezwykłą pomysłowością, oryginalnością i estetyką przygotowanych stołów.

Pierwsze miejsce zajęli uczniowie naszej szkoły – Angelika Paulus i Krzysztof Firut z klasy 4Ta.

Do udziału w konkursie młodzież przygotowywała pani Iwona Wrożyna.

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Rydułtowach,    

Gościniec Zodiac w Rzuchowie     

oraz

Stowarzyszenie Kelnerów Polskich 

zapraszają uczniów szkół gastronomiczych i hotelarskich do udziału 
I Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych
młodych kucharzy i kelnerów 
pod hasłem

"Wiosenne inspiracje z doradą"

oraz

"Kelner - doradca kulinarny",

które odbędą się w Rydułtowach 17.03.2015r.

Organizatorzy zapewniają  produkt główny - doradę, przyprawy firmy Prymat, zaplecze gastronomiczne i kelnerskie, obiad, cenne nagrody rzeczowe.

Szczegóły imprezy dostępne są w regulaminie oraz harmonogramie mistrzostw.

Serdecznie zapraszamy do udziału.

 

Regulamin I Międzynarodowych Mistrzostw Gastronomicznych w Rydułtowach

 

Harmonogram I Miedzynarodowych Mistrzostw Gastronomicznych w Rydultowach

 Karta zgłoszenia

 

29 października br. kilkunastoosobowa grupa młodzieży gościła w krakowskiej Uczelni Patronackiej naszej szkoły – na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego. 

 


Tym razem na warsztaty naukowe składał się wykład z dziedziny mikrobiologii żywności oraz pokaz analizy wybranych produktów spożywczych w pracowni analizy żywności.
Wykład był poszerzeniem wiadomości na temat szkodliwego działania drobnoustrojów na żywność oraz ich działania pozytywnego, wykorzystywanego w przemyśle spożywczym do produkcji wielu artykułów – np. mlecznych napojów fermentowanych, serów podpuszczkowych twardych i miękkich – pleśniowych, wyrobów piekarskich i ciastkarskich, napojów alkoholowych, kwasu cytrynowego, antybiotyków.

W pracowni badane były: zawartość białka w mące pszennej, zawartość białka, tłuszczu i wody w mleku, zawartość wapnia w zwykłej wodzie z kranu. Pracownia wyposażona jest w nowoczesną aparaturę pomiarową sprzężoną z komputerami, dzięki czemu oznaczanie parametrów odbywa się szybko i bardzo dokładnie.
Na koniec odbyliśmy krótką rozmowę z panią Dziekan Wydziału, prof. dr hab. Teresą Fortuną i podziękowaliśmy za umożliwienie odbycia zajęć na uczelni.
Miłym uzupełnieniem wycieczki był spacer po Starym Mieście i Rynku Krakowa.
Opiekunami wycieczki były panie Sławomira Szuman i Iwona Wrożyna, które na co dzień uczą w szkole przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

Sławomira Szuman 
fot. pani Iwona Wrożyna

 

Obchody Światowego Dnia Żywności zostały w tym roku uzupełnione konkursem
„Zdrowie leży na talerzu”,
przygotowanym przez panią Sławomirę Szuman. 
 

 

W konkursie wzięło udział 50 uczniów z różnych klas. Ucieszyło nas tak duże zainteresowanie konkursem, gdyż zdrowe odżywianie, szczególnie dzieci i młodzieży to w ostatnim czasie „gorący” temat wśród lekarzy, dietetyków, obecny w prasie i innych mediach.
Konkurs rozpoczął się testem kwalifikacyjnym, który wyłonił pięciu finalistów. W dalszym etapie odpowiadali oni na pytania, rozwiązywali krzyżówkę, wybierali spośród produktów spożywczych te, które są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, witamin, produkty wysoko tłuszczowe i wysoko węglowodanowe. Na koniec wykonali plakaty promujące zdrowe odżywianie.
Pozostali uczestnicy konkursu śledzili zmagania kolegów – słuchali ich odpowiedzi i komentarzy pani Sławomiry Szuman , prowadzącej konkurs. W ten sposób mogli uzupełnić swoją wiedzę. Na koniec każdy uczestnik konkursu otrzymał ulotkę z „dekalogiem racjonalnego żywienia” i informacjami z tego zakresu oraz ankietę „Czy wiesz, co jesz?”, dzięki której mogli samodzielnie ocenić codzienną swoją dietę i zastanowić się nad ewentualnymi błędami i ich korektą.

Zwycięzcy konkursu „Zdrowie leży na talerzu”, przygotowanym przez panią Sławomirę Szuman:
I miejsce - Sonia Krawczyk kl. IV T
II miejsce - Angelika Jakubowska kl. IV T
III miejsce - Patrycja Paprotny kl. II TA
IV miejsce - Grzegorz Strzelecki kl. I TB
V miejsce - Justyna Czorny kl. II TA
Wszyscy finaliści odebrali z rąk pana dyrektora Jacka Stebla dyplomy i nagrody – ceramiczne zestawy śniadaniowe. Te sympatyczne prezenty mają im przypominać nie tylko o zwycięstwie w zmaganiach konkursowych, ale także o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, o którym nigdy nie należy zapominać.

Sławomira Szuman
fot. pani Iwona Wrożyna

Copyright © 2018 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

2018 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach Rights Reserved