Artykuły

foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2

w Rydułtowach


 
   
    

Artykuły

 

 

 

 

Co roku w październiku obchodzimy w naszej szkole Światowy Dzień Żywności. 


Tradycyjnie, na głównym hallu pojawia się „kram” ze zdrowymi produktami spożywczymi. Piękną dekorację przygotowują uczniowie klas gastronomicznych pod fachowym okiem pani Iwony Wrożyny i pani Jolanty Schewior. Uczniowie przygotowują też poczęstunek dla kolegów wszystkich klas – próbki potraw, rartinek, napojów z naturalnych i zdrowych produktów – niektóre bardzo oryginalne i nowatorskie.
W tym roku tematem przewodnim wystawy były zioła i przyprawy ziołowe, które nie tylko nadają przyjemny smak i zapach potrawom, ale także wspomagają trawienie, a niektóre działają leczniczo. Mogą też zastępować częściowo sól, która spożywana w nadmiarze, podnosi ciśnienie tętnicze krwi.

Sławomira Szuman
fot. Iwona Wrożyna

 

 

Trwają próbne egzaminy zawodowe w klasach trzecich.

Na zdjęciach uczniowie kształcący się w zawodzie technik
 żywienia i usług gastronomicznych w trakcie egzaminu praktycznego. 

 fot. Magdalena Janosz klasa 3 Tb

"100 pomysłów na pierogi" to konkurs gastronomiczny w którym wzięły udział dwuosobowe drużyny z wszystkich klas gastronomicznych naszej szkoły.

Rywalizację wygrali:

I miejsce
Wiktoria Bialik z 1a i Piotr Bizoń z IIIa
oraz Angelika Paulus i Krzysztof Firut z IIITa,

II miejsce
Dominika Buchalik i Natalia Michałek z IIa,

III miejsce
 Karolina Gąska i Martyna Berger z Ia
oraz Izabela Milewska i Monika Juraszczyk z II Ta.


Gratulujemy wszystkim uczestnikom !
Dziękujemy organizatorom:  p. Pawliczek, p. Janeckiej oraz p. Skowronek - Twardzik za udział w jury.

fot. Nikola Zieleźny

W środę 28 stycznia odbył się konkurs gastronomiczny i dekoracji stołów - WALENTYNKI 2015. W części gastronomicznej udział wzięli uczniowie klas 1a - Natalia Weczerek i Natalia Michałek, 2a Damian Porembski i Piotr Bizoń, 1 Ta Natalia Moric i Jagoda Kuczera, 2 Ta - Alicja Dziok, Krzysztof Firut, Mateusz Kubiak, Karol Krakowczyk, 3 T Simona Holona i Karolina Dudziak, 4 Tb Marcin Piela i Marek Grzelec. Uczestnicy wykonali potrawy bardzo smaczne, na wysokim poziomie, używali często nietypowych surowców i przypraw. Miejsce I dla Alicji Dziok, Krzysztofa Firuta przyznano za "Łososia w musie balsamicznym truskawkowym z bąbelkami" oraz "deser z truskawkami, musem czekoladowym i bitą śmietaną". Miejsce II dla Natalii Weczerek i Natalii Michałek za przygotowanie "chłodnika z melona i mięty, faszerowanych papryk oraz gruszek w czekoladzie" natomiast miejsce III dla Marcina Pieli i Marka Grzelec za "Polędwiczki wieprzowe z truskawkami, sosem balsamicznym oraz sałatkę z miodowym sosem vinegret".

W części dekorowania stołów wzięli udział uczniowie klas gastronomicznych oraz innych zawodów. Klasę 1a reprezentowały Aldona Achtelik i Jagoda Skóra, 2 Ta Roksana Chłodek, Natalia Krzysztoszek, 3 T Marta Raszczyk, Magdalena Staniek, Sabina Gondek, Gabriela Hercog, 4 Tb Magdalena Szymura, Daria Ulbrych, Barbara Adamczyk, Klaudia Jencz. Miejsce I zajęły uczennice 4 Tb Barbara Adamczyk oraz Klaudia Jencz. Konkurs miał na celu doskonalenie umiejętności nakrywania i dekorowania stołów, rozwijania pasji w zawodzie oraz współpracy w zespole.

Dziękujemy uczestnikom za udział i ogromne zaangażowanie. Gratulujemy!!!!!!

Dziękujemy również nauczycielom przedmiotów zawodowych gastronomicznych za przeprowadzenie konkursu.

Zdjęcia wykonały uczennice klasy 2 Tb Hanna Magiera oraz Michalina Pokwicka

    

W dniu 21 listopada uczniowie klasy 1 Ta w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w wycieczce do Gościńca Zodiak w ramach lekcji na temat zaplecza gastronomicznego, produkcyjnego oraz części konsumenckich restauracji.

 

Po krótkim powitaniu przedstawiciele restauracji pani Jeżyszek i pan Borecki zaprosili naszych uczniów do zobaczenia sali konsumenckiej, pomieszczenia kelnerskiego, barku napojów, magazynów: chłodniczych, produktów suchych, napojów, warzyw, pomieszczenia do wydawania cateringu, zmywalni naczyń, kuchni ciepłej, deserowni.

 

Każde z tych pomieszczeń zostało dokładnie omówione pod kątem odbywających się tam czynności oraz wyposażenia. Następnie przeszliśmy do centrum szkoleniowego przygotowanego na potrzeby prowadzenia konferencji, a potem do pokoi gościnnych.

Pobyt w gościńcu zakończyliśmy miłym akcentem, ponieważ poczęstowano nas napojami i ciasteczkami. 

 

Dziękujemy właścicielom i przedstawicielom Gościńca Zodiak za możliwość zobaczenia pomieszczeń zakładu oraz za miłą atmosferę.  Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z naszego pobytu w Zodiaku ;-)

Małgorzata Janecka

    

11 października spotkaliśmy się po raz ostatni z naszymi przyjaciółmi z Šilheřovic w ramach projektu Slezské kulinární umění.

 

Mile wspominaliśmy chwle spędzone razem na warsztatach i konkursach kulinarnych.

 

 

 

W Czechach braliśmy udział w konkursie Gastrofestival oraz w szkoleniach z mistrzem Martinem Slezakiem, a także ze znanym czeskim barmanem  - Radimem Janouskiem.

 

Doskonale pamiętamy też nasze pierwsze kroki na polu golfowym. :)

 

Bardzo chcemy kontynuuować współpracę ze szkołą w Šilheřovicach. Jednak na następne projekty musimy poczekać do połowy roku 2015.

Galeria zdjęć na stronie szkoły czeskiej

       W ramach współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie 31 marca 2014r. nasi uczniowie byli uczestnikami warsztatów przedniotowych na Wydziale Technologii Żywności.
   W dniach 21-23 października, jak co roku, odbywały się w naszej szkole obchody Światowego Dnia Żywności, tym razem pod hasłem „Miody dla zdrowia i urody”.
Na parterze szkoły została wykonana dekoracja wprowadzająca nas w klimat obchodów tego święta.
W tych dniach uczniowie klas o profilu gastronomicznym, pod kierunkiem swoich nauczycieli, przygotowywali w pracowniach gastronomicznej i obsługi konsumenta przeróżne przysmaki sporządzone na bazie miodu Mogli się nimi częstować i delektować przez trzy dni nie tylko uczniowie, ale i wszyscy nauczyciele i pracownicy szkoły.


Impreza ta miała przede wszystkim charakter edukacyjny. Jej celem było zapoznanie uczniów z leczniczym działaniem miodu i zachęcenie ich do jego regularnego spożywania. Dobroczynny wpływ poszczególnych gatunków miodu na organizm człowieka przedstawiony został w formie, specjalnie przygotowanych na ten dzień przez uczniów, plakatów. Uczniowie mieli okazję zapoznać się też z innymi produktami pszczelimi, tj. propolis, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, jad pszczeli, stosowanymi w apiterapii, która jako jedna ze współczesnych metod medycyny naturalnej cieszy się ogromnym i coraz to większym uznaniem.
Młodzież uświadomiła sobie, jak bardzo korzystne działanie mają dary ula w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Uczniowie mieli też możliwość zobaczenia, dotknięcia, czy nawet powąchania aromatycznego wosku pszczelego, węzy, zobaczenia ramki nowej, starej, odbudowanej, z pierzgą, propolisem itd.
Wiosną, w ramach Dni Promocji Zdrowia, będziemy kontynuować ten temat. Zaprosiliśmy już dziś do siebie pszczelarza, który na pewno przekaże nam wiele ciekawostek związanych z życiem pszczół i dobroczynnym wpływem produktów pszczelich na zdrowie człowieka.
Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy wsparli mnie w organizacji obchodów tego święta, w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom. Dzięki ich zaangażowaniu w naszej szkole było wyjątkowo miło i słodko.

Iwona Wrożyna

        

Wracając do czasu sprzed wakacji warto przypomnieć o rodzinnym festynie zorganizowanym przez parafię p.w. św. Jerzego w Rydułtowach i jednocześnie podziękować naszym uczniom, którzy byli zaangażowani w organizację i uświetnienie tej szczytnej imprezy o charakterze charytatywnym. Młodzież klas o profilu gastronomicznym, zarówno klas technikum, jak i szkoły zawodowej, ugotowała przepyszną grochówkę, a uczennice klas handlowych zajmowały się jej wydawaniem i sprzedażą. 

 

 

Zaś uczennica klasy czwartej o profilu usługowym Barbara Adamczyk reprezentowała naszą szkołę, biorąc udział w konkursie na dekorację stołu pod hasłem „Śląska rodzina przy śląskim stole”. 
Otrzymała nagrodę z wyróżnieniem. Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękujemy uczniom za zaangażowanie oraz godne reprezentowanie i promocję naszej szkoły w środowisku lokalnym. Zachęcamy również do dalszej aktywności i nieustannego doskonalenia swoich umiejętności zawodowych.

Iwona Wrożyna

 

   

    23 września uczniowie klas IITA i III T – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odbyli pierwsze w tym roku szkolnym warsztaty na Wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie. 

 

Na warsztaty te składał się wykład na temat jakości żywności i cech tę jakość kształtujących oraz ćwiczenia laboratoryjne.

 

 Wykład prowadziła sama Pani Dziekan Wydziału, prof. dr hab. Teresa Fortuna. Wprowadzał on młodzież do dalszych zajęć. Następnie uczniowie, pod fachowym okiem asystentów Wydziału, przeprowadzali w pracowni analizy sensorycznej próby na daltonizm smakowy i zapachowy. 

 

Każdy z nich otrzymał zakodowane próbki smaków i zapachów i w wydzielonych kabinach dokonywał ich oceny. Wyniki zapisywał na przygotowanych formularzach. 

Na koniec próbki zostały rozkodowane i uczniowie mogli ocenić wyniki swojej pracy i swoje zdolności sensoryczne. 

Drugie ćwiczenie odbywało się w pracowni analizy żywności. Tutaj młodzież oceniała jakość karmelków twardych – Landrynek, pochodzących od dwóch różnych producentów. Ocena przeprowadzana była metodą punktową i dotyczyła stanu opakowania oraz cech organoleptycznych badanych karmelków – stanu powierzchni, barwy, konsystencji, przełomu, smaku, zapachu.  Warsztaty były ciekawie prowadzone i stanowią praktyczne uzupełnienie wiedzy nabywanej w szkole.
„Na deser” miły spacer po starym Krakowie. Ogólnie bardzo udana wycieczka!

Sławomira Szuman   

   

Wyjazd na miesięczną praktykę do Dźwirzyna nad morzem okazał się strzałem w dziesiątkę.

Wszyscy stwierdziliśmy, że to był miesiąc, który "odmienił nasze życie". :)

Jechało nas czworo, więc podzieliliśmy się na dwie grupy: Martyna podróżowała z Marcinem, a Justyna z Agatą.

 

Pracowaliśmy codziennie od 7 do 15 i trochę ciężko się nam wstawało.
W pracy zmienialiśmy się tak, aby każda grupa przez dwa tygodnie obsługiwała gości w sali oraz dwa tygodnie pracowała w kuchni.

Ekipa w pracy była bardzo miła, szybko zaprzyjaźniliśmy się i zżyli ze wszystkimi. Po pracy jeździliśmy na rowerach, odpoczywaliśmy na plaży, wychodziliśmy do miasta, grywaliśmy w piłkę oraz korzystaliśmy z sauny, która znajdowała się w ośrodku. Weekendy mieliśmy wolne, więc mogliśmy wybrać się na wycieczkę do Kołobrzegu czy robić inne ciekawe rzeczy. 

Na terenie ośrodka odbywały się co tydzień ogniska z muzyką na żywo, tak więc było bardzo wesoło czasem i śmiesznie.

Jesteśmy zadowoleni z wyjazdu mimo bardzo pracowitych dni, które się zdarzały. Jesteśmy pewni, że kiedyś do Dźwirzyna wrócimy. Tęsknimy za morzem i nowymi znajomymi.

Justyna, Martyna, Agata i rodzynek Marcin. :)

   Gościniec Zodiac przyjmie na praktykę uczniów klas pierwszych.

Restauracja oferuje:

-GWARANCJĘ ZATRUDNIENIA po ukończeniu szkoły,

- szkolenie w nowoczesnej kuchni z dużym zapleczem gastronomicznym,

- możliwość odbycia dodatkowych kursów zakończonych uzyskaniem ogólnopolskiego certyfikatu.

Wymagania:

- punktualność

- wysoka kultura osobista,

-chęci do pracy


Strona internetowa Gościńca Zodiac

14 maja w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny pod nazwą „Wiosenne wariacje”. Udział wzięły w nim dwuosobowe zespoły uczniów klas technikum żywienia i organizacji usług gastronomicznych oraz zasadniczej szkoły zawodowej, uczących się w zawodzie kucharz.

Konkurs przeprowadzony został w dwóch kategoriach: kulinarnej oraz kelnerskiej.

Konkurencja kelnerska polegała na wykonaniu dekoracji stołu w wiosennej aranżacji dla 4 osób w czasie 120 minut.

W części kulinarnej konkursu zadaniem uczniów było przygotowanie w ciągu 120 minut dwu wiosennych potraw, w tym jednej „na słodko”.

W kategorii kulinarnej zwyciężył zespół: Angelika Paulus, Krzysztof Firut z klasy I technikum żywienia wykonując „roladki z piersi kurczaka ze świeżymi pomidorkami i bazylią w towarzystwie młodych ziemniaczków i dipu z suszonych pomidorów”, na deser uczniowie podali „płonący mus truskawkowo-morelowy”.

Kategorię dekoracji stołów wygrały Klaudia Jencz i Barbara Adamczyk, uczennice klasy III technikum organizacji usług gastronomicznych. Drugie miejsce zajęły ich koleżanki z klasy – Magdalena Szymura i Daria Ulbrych, a III – adeptki sztuki kelnerskiej, zespół z klasy I – Natalia Krzysztoszek i Roksana Chłodek.

Nad przebiegiem konkursu czuwało jury, którego gościem specjalnym był menadżer restauracji Gościniec Zodiac w Rzuchowie, profesjonalny kelner-barman, członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, pan Piotr Borecki.

IMG 2312 IMG 2321

IMG 2099 IMG 2383

W dniach 14 – 17. kwietnia br. ośmiu uczniów wraz z nauczycielami wyjechało do Silherovic w Czechach na kolejne warsztaty w ramach projektu „ Śląska Sztuka Kulinarna ”.
Tym razem były one poświęcone sztuce sporządzania napojów bezalkoholowych i alkoholowych.
Warsztaty prowadził Pan Radim Janousek znany czeski barman. 


Uczniowie zapoznali się z profesjonalnym sprzętem, szkłem barowym oraz syropami i stosowanymi alkoholami. Ponadto poznali zasady doboru różnych alkoholi, syropów i napojów bezalkoholowych oraz sposoby dekorowania drinków. W ostatni dzień szkolenia uczniowie musieli wykazać się zdobytą wiedzą czyli omówić technikę wykonania i sporządzić zaprojektowany przez siebie drink, który został oceniony przez zespół uczniów i prowadzącego warsztaty pana Radima Janouska. Młodzież wyjechała z nowymi pomysłami i chęcią do dalszej nauki .

  

    

 W dniach 4-5.03.2014 uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami wyjechali do Silherovic w Czechach na warsztaty kulinarne poświęcone tematyce „ Kuchni zimnej ” w ramach projektu „ Śląska Sztuka Kulinarna ” prowadzone przez Pana Martina Slezaka z Pragi .

 

W szkoleniu wzięła udział młodzież z Polski i Czech.

Przez dwa dni uczniowie mogli obserwować technikę wykonania potraw podawanych jako zakąski. 


Sporządzane one były z różnorodnych surowców: ryb, owoców morza, mięsa, drobiu, królika, ciasta kruchego, francuskiego, warzyw i owoców. 
Młodzi adepci sztuki kulinarnej sporządzali sałatki, sushi, marynaty rybne, terriny, dresingi, musy, desery i wiele innych potraw.
W drugi dzień zorganizowano prezentację wszystkich wyrobów.

Czujnik jakości powietrza

Copyright © 2018 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

2018 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach Rights Reserved