Artykuły

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2

w Rydułtowach


 
   
    

Artykuły

Naszą nową pracownię gastronomiczną odwiedziła dziś pani redaktor radia Vanessa.

Zobaczcie, posłuchajcie.

 

 

 

W ramach współpracy patronackiej naszej szkoły z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w dniu 12.03.2014r. gościliśmy w naszych murach przedstawicieli Uczelni.

Przybyli do nas: pani dziekan Wydziału, prof. dr habilitowana Teresa Fortuna, pani prodziekan Wydziału ds. dydaktycznych i studenckich, dr habilitowana inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz oraz pan dr inż. Sławomir Pietrzyk

 

Goście zwiedzali naszą szkołę, oglądali poszczególne pracownie, rozmawiali z uczniami kształcącymi się w zawodach gastronomicznych, spotkali się z nauczycielami przedmiotów zawodowych.
Bardzo wysoko ocenili wyposażenie i wystrój naszej nowej pracowni gastronomicznej.

Uczniowie klasy III TB i IV TB wysłuchali wykładu pana dr inż. Sławomira Pietrzyka na temat żywności wygodnej. Wykład, połączony z prezentacją multimedialną, był doskonałym uzupełnieniem wiadomości zdobywanych na lekcjach.

Prelegent zwrócił szczególną uwagę na skład i wartość odżywczą wysoko przetworzonej żywności wygodnej oraz zmiany jakim ulegają składniki produktów w wyniku przetworzenia oraz w trakcie przechowywania.
Mówił także o dodatkach dodawanych do takiej żywności oraz jej bezpieczeństwie zdrowotnym.

Ta wizyta zaowocowała także ustaleniem terminów zajęć warsztatowych dla zainteresowanych uczniów w laboratoriach Uczelni.
Pracujemy także nad wspólnym projektem, związanym z oceną zwyczajów żywieniowych i sposobu spędzania czasu młodzieży naszego regionu oraz wpływem tych czynników na jej prawidłową kondycję lub ewentualne występowanie otyłości.

Sławomira Szuman

     

Cukiernicy i kucharze klasy IIa uczestniczyli w warsztatach cukierniczych w Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego w Gliwicach.

 

Tematem warsztatów były "fajne babki i niezłe ciacha". Uczniowie doskonalili swój warsztat pracy poprzez wytwarzanie ciast i bab biszkoptowych. Poznali też sposoby wytwarzania elementów dekoracyjnych z masy cukrowej.

    18 grudnia w naszej szkole odbył się konkurs w kategoriach kulinarnej i kelnerskiej. Obejmował przygotowanie własnych potraw: jednej „na słono” i jednej „na słodko”. Potrawy mogły być z kuchni polskiej oraz z kuchni świata, przy czym dwuosobowy zespół powinien znać krótką charakterystykę danej kuchni. W drugiej kategorii należało przygotować stoły bożonarodzeniowe z elementami dekoracyjnymi.


W konkurencji kulinarnej najlepsi byli:

I miejsce : Simona Holona i Katarzyna Bochenek, które przygotowały karpia marynowanego w białym winie i rozmarynie, pstrąga marynowanego w cytrynie z melisą podawane z sosem śmietankowo-pieczarkowym w towarzystwie sakiewki wigilijnej oraz delikatny świąteczny sernik na piernikowym spodzie w wigilijnej odsłonie.

II miejsce : Marek Grzelec i Marcin Piela. Ich danie to karp w sosie miodowo-maślanym oraz ciasto gruszkowo-czekoladowe ze śmietaną.

III miejsce przypadło Angelice Paulus i Krzysztofowi Firutowi za łososia z ziemniaczano-brokułowym puree i makowego zawijańca z ciasta francuskiego.

W części kelnerskiej wyróżnili się;

I miejsce: Barbara Adamczyk i Klaudia Jencz oraz Sabina Gonder i Simona Holona

II miejsce ; Magdalena Szymura i Daria Ulbrych oraz Martyna Abczak i Zuzanna Mika

III miejsce : Roksana Chłodek i Natalia Krzysztoszek.

Potrawy były pyszne, stoły wspaniałe więc komisja, w skład której wchodziła min. pani Jolanta Lazar właścicielka restauracji „Pod Topolami” w Pstrążnej miała trudny wybór najlepszych.

 

Alicja Pawliczek


 

Podczas trwania targów branżowych „SweetTargi” w Katowicach w dniach 02-03.03.2014. odbyły się III Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy. Organizatorem konkursu była Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego i Firma „SAVPOL”.
W konkursie wzięły udział dwuosobowe zespoły z kilkunastu szkół, w których uczniowie kształcą się w zawodach cukiernik i piekarz. Naszą szkołę reprezentowali Alicja Bienias i Damian Grela z klasy II A.

 

Konkurs miał formę pokazu technik wykonania określonego dzieła cukierniczego lub piekarskiego.
Publiczność zwiedzająca Targi miała możliwość śledzenia powstawania każdego z wyrobów od początku do końca, a komisja konkursowa oceniała sposób i organizację pracy oraz jej wynik końcowy. Co prawda nasi uczniowie nie znaleźli się wśród laureatów konkursu, ale ich tort w kształcie domku prezentował się ciekawie. Poza tym było to dla nich nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Mogli porównać swoje umiejętności z umiejętnościami innych uczestników Mistrzostw, podpatrzeć jak wykorzystywać różne tworzywa cukiernicze do zdobienia wyrobów ciastkarskich i tworzenia interesujących, estetycznych dekoracji. Ala i Damian zapowiadają, że za rok wrócą do Katowic, by jeszcze raz stanąć w szranki.

Sławomira Szuman


Przed nami kolejna akcja organizowana przez naszych partnerów w projekcie - Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice.

4 i 5 marca 2014r. dziesięcioro naszych uczniów wyjedzie do Czech na warsztaty kulinarne.

  

Zajęcia prowadzić będzie mistrz kucharski Martin Slezák z Pragi,
kucharz roku 2000 w Czechach.

 

 

Zobaczcie kim jest pan Martin tutaj  tutaj.

 

Osiągnięcia:
- kucharz roku 2000,

- złoty medal Expogast Luxemburg 1996,

- złoty medal Expo Stuttgart 2000,

- srebrne medale na pięciu olimpiadach kucharzy.

 

Nasza nowa pracownia gastronomiczna nabiera kształtów.

Najtrudniejsze prace są za nami.

Teraz będzie juz tylko lepiej.

23 grudnia została podpisana umowa z firmą Budex na wykonanie naszej nowej pracowni gastronomicznej.

Prace rozpoczęte!

Widok na razie nie jest zachwycający, ale z każdym dniem będzie lepiej. :)

 

   
     27 listopada 2013r. podjęliśmy kolejne działania, zmierzające do poprawy jakości kształcenia zawodowego na poziomie średnim w naszej szkole.
Zawarliśmy umowę patronacką z Wydziałem Technologii Żywności im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Ze strony uczelni umowę podpisała pani dziekan, prof. dr hab. Teresa Fortuna, ze strony szkoły – pan dyrektor,  Jacek Stebel.

Umowa wiążę się z możliwością zwiedzania przez naszych uczniów Uniwersytetu, uczestnictwem w sympozjach, dniach otwartych, konkursach i innych podobnych wydarzeniach organizowanych przez uczelnię, wykładach i warsztatach na terenie szkoły oraz uczelni.


Pierwsze spotkanie dużej grupy młodzieży z patronackim Wydziałem miało miejsce w dniu podpisania umowy.
Pani Prodziekan ds. Dydaktycznych przedstawiła nam szeroką ofertę specjalności, jakie można wybrać w ramach studiów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz możliwości rozwijania zainteresowań w licznych kołach naukowych, a także podejmowania studiów uzupełniających i praktyk zagranicznych.
Wydział Technologii Żywności jest wpisany do rejestru Federacji Narodowych Stowarzyszeń Inżynierów,  co stwarza absolwentom możliwość uzyskania tytułu inżyniera europejskiego.
Następnie uczestniczyliśmy w wykładzie akademickim, którego tematem były „Szkodniki żywności w gastronomii”, a po wykładzie zwiedzaliśmy poszczególne katedry Wydziału.
Pracownicy naukowi pokazali nam wybrane pracownie i laboratoria, prezentowali nowoczesny sprzęt.
„Na deser” - spacer po Krakowie, mieście w którym „żacy wiodą prym”.

Podpisanie umowy patronackiej z tym renomowanym Wydziałem jest dla naszej szkoły zaszczytem i nadzieją, że dzięki wspólnym działaniom nasi uczniowie będą dobrze przygotowani do pracy zawodowej, będą mogli pełniej rozwijać zainteresowania związane z wybranym kierunkiem kształcenia i da im to świadomość perspektyw, jakie przed nimi stoją w przypadku kontynuowania nauki na poziomie wyższym.

Sławomira Szuman

   

W dniach 14-15 listopada 2013r. we Frenštáte pod Radhoštěm odbył się "20. rocnik 2. regionalniho kola souteze bladych odborniku v oblasti gastronomie GASTRO JUNIOR- BIDVEST CUP 2013/2014". Konkursy kulinarne odbyły się w różnych kategoriach: cukierników, kucharzy, barmanów, kelnerów oraz w carvingu.

Nasi uczniowie mogli wziąć udział w kategorii vyrezavani ovoce a zeleniny w dniu 14.11.2013r. czyli rzeźbienie w warzywach i owocach. Temat prac był dowolny. Uczniowie wybrali „ Labudkovy rai ” czyli „ Łabędzi raj”. Rzeźby musiały być wykonane w dwóch dyniach oraz sezonowych warzywach i owocach.

 

Naszą szkołę reprezentowali: Angelika Paulus I T, Kamila Szczutkowska I T, Marek Grzelec III Tb. Grupa carvingowców została wyróżniona.

Życzymy im dalszych sukcesów w tworzeniu przepięknych rzeźb.  

      

Uczennice Aneta Dziok i Alicja Dziok w dniu 13 listopada brały udział w konkursie gastronomicznym III edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Zadaniem uczestników było wykonanie potrawy z mięsa mielonego z dodatkiem świeżych ziół w nawiązaniu do kuchni śląskiej w nowoczesnej aranżacji. Aneta i Alicja sporządziły mielone roladki w towarzystwie papryki na dwusmakowym puree z sosem pieczarkowym.
Wszystkie potrawy wyglądały smakowicie.


Alicja Pawliczek

   
W środę 7 listopada  odbyła się w naszej szkole prezentacja barmańska MIX  BY  FLAIR. Prezentacja obejmowała wykład  i  część praktyczną poświęconą nowatorskim rozwiązaniom w przygotowaniu cocktaili z zastosowaniem wszystkich obowiązujących na świecie standardów barowych. Wzięli w niej  udział uczniowie klas gastronomicznych, którzy gromkimi brawami nagradzali umiejętności praktyczne barmanów. Więcej informacji  na temat programu szkoleniowego można znaleźć na stronach –WWW.ifl.com.pl  oraz WWW.flairfight.pl. Dziękuję za pomoc w przygotowaniach paniom: Małgorzacie Kochanowicz, Joannie Bizon, Małgorzacie Janeckiej.
 
Alicja Pawliczek
16 października przypada Światowy Dzień Żywności, w tym roku o tematyce „Klucz do wyżywienia świata" www.niemarnuje.pl.
Zapraszamy do udziału w konkursie na najlepszą prezentację multimedialną o tematyce żywieniowej!!! Troje zwycięzców weźmie udział w wybranym przez siebie działaniu w projekcie polsko-czeskim, a ich prezentacje zostaną umieszczone na naszej stronie internetowej do wglądu. Prezentacja ma zawierać 15-20 slajdów, (na płytce cd). Termin oddania to 16 października. Do wyboru są dwa tematy prezentacji: „Złe nawyki żywnieniowe" lub „Nie marnuję żywności".

Z radością informujemy, że projekt pod tytułem "Śląska sztuka kulinarna" został zatwierdzony przez Euroregionalny Komitet Sterujący Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej.

Całkowita wartość mikroprojektu wynosi 11 868,97 Euro.
 
W ramach przedsięwzięcia planujemy zrealizować następujące działania: 

1

06.2012 – „Historyczna kuchnia śląska” – 1 dzień, Silherovice

2

07-08.2012 – opracowanie multimedialnego zestawu dań

3

09.2012 - "Słodki Śląsk" - 2 dni (uroczystości na Śląsku - chrzty, komunie, wesela), Rydułtowy

4

10.2012 – Prezentacja projektu na turnieju golfa w Silherovicach

5

11.2012 - Prezentacja projektu na Gastrofestivalu w Ostrawie

6

12.2012 - "Dziyń Ślązoka" - 1 dzień - Rydułtowskie Centrum Kultury, Rydułtowy

7

01.2013 - "Magia kawy - baristyka", "Sztuka kelnerska" - 2 dni, Rydułtowy

8

03.2013 - "Wyczarowane z owoców i warzyw - carving" - 2 dni, Rydułtowy

9

06.2013 - "Grillowanie na polanie" - festyn śląski, impreza plenerowa – 1 dzień, Rydułtowy

10

10.2013 – Wspólna wycieczka pod tytułem „Wpływ Eichendorfów i Rithschildów na czesko-polskie stosunki przygraniczne oraz kształtowanie tradycji kulinarnych.

11

10.2013 – Przygotowania do wspólnego udziału w konkursie Gastrofestival 2013 w Ostrawie, Silherovice

12

11.2013 – Prezentacja projektu, start czesko – polskiej drużyny w konkursie „Gastrofestival 2013” w Ostravie.
 
 
konkurs_wielkanocny_rybnik_2011_29Jakie potrawy to typowa tradycja wielkanocna? Żurek? Biała kiełbasa? Sernik? Pascha żydowska? Kurczaczki? Baranki? Co wykonać by zaskoczyć komisję konkursu?
Uczennica klasy I Tb Katarzyna Bochenek pod opieką Małgorzaty Janeckiej zajęła 4-te miejsce w konkursie kulinarnym „WIELKANOCNE KREACJE 2011” zorganizowanym  przez Zespół Szkół Ekonomiczno Usługowych. 

Czytaj więcej: Czwarte miejsce za wielkanocne pyszności

Copyright © 2018 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

2018 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach Rights Reserved