foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Technikum
Technik logistyk (SPECJALNOść WOJSKOWA)
Technik logistyk - KLASA SPORTOWA
Technik fotografii i multimediow
Technik żywienia i usług gastronomicznych
(DIETETYKA)
Branżowa Szkoła I stopnia
Kucharz
Klasa wielozawodowa
(sprzedawca, cukiernik, piekarz, wedliniarz i inne)

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2

w Rydułtowach


 

Podczas trwania targów branżowych „SweetTargi” w Katowicach w dniach 02-03.03.2014. odbyły się III Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy. Organizatorem konkursu była Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego i Firma „SAVPOL”.
W konkursie wzięły udział dwuosobowe zespoły z kilkunastu szkół, w których uczniowie kształcą się w zawodach cukiernik i piekarz. Naszą szkołę reprezentowali Alicja Bienias i Damian Grela z klasy II A.

 

Konkurs miał formę pokazu technik wykonania określonego dzieła cukierniczego lub piekarskiego.
Publiczność zwiedzająca Targi miała możliwość śledzenia powstawania każdego z wyrobów od początku do końca, a komisja konkursowa oceniała sposób i organizację pracy oraz jej wynik końcowy. Co prawda nasi uczniowie nie znaleźli się wśród laureatów konkursu, ale ich tort w kształcie domku prezentował się ciekawie. Poza tym było to dla nich nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Mogli porównać swoje umiejętności z umiejętnościami innych uczestników Mistrzostw, podpatrzeć jak wykorzystywać różne tworzywa cukiernicze do zdobienia wyrobów ciastkarskich i tworzenia interesujących, estetycznych dekoracji. Ala i Damian zapowiadają, że za rok wrócą do Katowic, by jeszcze raz stanąć w szranki.

Sławomira Szuman


Przed nami kolejna akcja organizowana przez naszych partnerów w projekcie - Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice.

4 i 5 marca 2014r. dziesięcioro naszych uczniów wyjedzie do Czech na warsztaty kulinarne.

  

Zajęcia prowadzić będzie mistrz kucharski Martin Slezák z Pragi,
kucharz roku 2000 w Czechach.

 

 

Zobaczcie kim jest pan Martin tutaj  tutaj.

 

Osiągnięcia:
- kucharz roku 2000,

- złoty medal Expogast Luxemburg 1996,

- złoty medal Expo Stuttgart 2000,

- srebrne medale na pięciu olimpiadach kucharzy.

 

Nasza nowa pracownia gastronomiczna nabiera kształtów.

Najtrudniejsze prace są za nami.

Teraz będzie juz tylko lepiej.

    18 grudnia w naszej szkole odbył się konkurs w kategoriach kulinarnej i kelnerskiej. Obejmował przygotowanie własnych potraw: jednej „na słono” i jednej „na słodko”. Potrawy mogły być z kuchni polskiej oraz z kuchni świata, przy czym dwuosobowy zespół powinien znać krótką charakterystykę danej kuchni. W drugiej kategorii należało przygotować stoły bożonarodzeniowe z elementami dekoracyjnymi.


W konkurencji kulinarnej najlepsi byli:

I miejsce : Simona Holona i Katarzyna Bochenek, które przygotowały karpia marynowanego w białym winie i rozmarynie, pstrąga marynowanego w cytrynie z melisą podawane z sosem śmietankowo-pieczarkowym w towarzystwie sakiewki wigilijnej oraz delikatny świąteczny sernik na piernikowym spodzie w wigilijnej odsłonie.

II miejsce : Marek Grzelec i Marcin Piela. Ich danie to karp w sosie miodowo-maślanym oraz ciasto gruszkowo-czekoladowe ze śmietaną.

III miejsce przypadło Angelice Paulus i Krzysztofowi Firutowi za łososia z ziemniaczano-brokułowym puree i makowego zawijańca z ciasta francuskiego.

W części kelnerskiej wyróżnili się;

I miejsce: Barbara Adamczyk i Klaudia Jencz oraz Sabina Gonder i Simona Holona

II miejsce ; Magdalena Szymura i Daria Ulbrych oraz Martyna Abczak i Zuzanna Mika

III miejsce : Roksana Chłodek i Natalia Krzysztoszek.

Potrawy były pyszne, stoły wspaniałe więc komisja, w skład której wchodziła min. pani Jolanta Lazar właścicielka restauracji „Pod Topolami” w Pstrążnej miała trudny wybór najlepszych.

 

Alicja Pawliczek

23 grudnia została podpisana umowa z firmą Budex na wykonanie naszej nowej pracowni gastronomicznej.

Prace rozpoczęte!

Widok na razie nie jest zachwycający, ale z każdym dniem będzie lepiej. :)

 

   
     27 listopada 2013r. podjęliśmy kolejne działania, zmierzające do poprawy jakości kształcenia zawodowego na poziomie średnim w naszej szkole.
Zawarliśmy umowę patronacką z Wydziałem Technologii Żywności im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Ze strony uczelni umowę podpisała pani dziekan, prof. dr hab. Teresa Fortuna, ze strony szkoły – pan dyrektor,  Jacek Stebel.

Umowa wiążę się z możliwością zwiedzania przez naszych uczniów Uniwersytetu, uczestnictwem w sympozjach, dniach otwartych, konkursach i innych podobnych wydarzeniach organizowanych przez uczelnię, wykładach i warsztatach na terenie szkoły oraz uczelni.


Pierwsze spotkanie dużej grupy młodzieży z patronackim Wydziałem miało miejsce w dniu podpisania umowy.
Pani Prodziekan ds. Dydaktycznych przedstawiła nam szeroką ofertę specjalności, jakie można wybrać w ramach studiów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz możliwości rozwijania zainteresowań w licznych kołach naukowych, a także podejmowania studiów uzupełniających i praktyk zagranicznych.
Wydział Technologii Żywności jest wpisany do rejestru Federacji Narodowych Stowarzyszeń Inżynierów,  co stwarza absolwentom możliwość uzyskania tytułu inżyniera europejskiego.
Następnie uczestniczyliśmy w wykładzie akademickim, którego tematem były „Szkodniki żywności w gastronomii”, a po wykładzie zwiedzaliśmy poszczególne katedry Wydziału.
Pracownicy naukowi pokazali nam wybrane pracownie i laboratoria, prezentowali nowoczesny sprzęt.
„Na deser” - spacer po Krakowie, mieście w którym „żacy wiodą prym”.

Podpisanie umowy patronackiej z tym renomowanym Wydziałem jest dla naszej szkoły zaszczytem i nadzieją, że dzięki wspólnym działaniom nasi uczniowie będą dobrze przygotowani do pracy zawodowej, będą mogli pełniej rozwijać zainteresowania związane z wybranym kierunkiem kształcenia i da im to świadomość perspektyw, jakie przed nimi stoją w przypadku kontynuowania nauki na poziomie wyższym.

Sławomira Szuman

   

W dniach 14-15 listopada 2013r. we Frenštáte pod Radhoštěm odbył się "20. rocnik 2. regionalniho kola souteze bladych odborniku v oblasti gastronomie GASTRO JUNIOR- BIDVEST CUP 2013/2014". Konkursy kulinarne odbyły się w różnych kategoriach: cukierników, kucharzy, barmanów, kelnerów oraz w carvingu.

Nasi uczniowie mogli wziąć udział w kategorii vyrezavani ovoce a zeleniny w dniu 14.11.2013r. czyli rzeźbienie w warzywach i owocach. Temat prac był dowolny. Uczniowie wybrali „ Labudkovy rai ” czyli „ Łabędzi raj”. Rzeźby musiały być wykonane w dwóch dyniach oraz sezonowych warzywach i owocach.

 

Naszą szkołę reprezentowali: Angelika Paulus I T, Kamila Szczutkowska I T, Marek Grzelec III Tb. Grupa carvingowców została wyróżniona.

Życzymy im dalszych sukcesów w tworzeniu przepięknych rzeźb.  

      

Uczennice Aneta Dziok i Alicja Dziok w dniu 13 listopada brały udział w konkursie gastronomicznym III edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Zadaniem uczestników było wykonanie potrawy z mięsa mielonego z dodatkiem świeżych ziół w nawiązaniu do kuchni śląskiej w nowoczesnej aranżacji. Aneta i Alicja sporządziły mielone roladki w towarzystwie papryki na dwusmakowym puree z sosem pieczarkowym.
Wszystkie potrawy wyglądały smakowicie.


Alicja Pawliczek

25 października odbyły się szkolne eliminacje do konkursu gastronomicznego III edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej pod hasłem przewodnim „ Wariacje z mielonym”.

 

W konkursie wzięły udział 4 dwuosobowe zespoły.

Uczniowie wykazali się dużymi umiejętnościami.

 

I miejsce zajęły uczennice: Alicja Dziok i Aneta Dziok,   

 

II miejsce – Barbara Adamczyk i Marek Grzelec,   

 

III miejsce – Krzysztof Firut i Mateusz Kubiak,   

 

IV miejsce- Angelika Paulus i Karol Krakowczyk.   

 

Alicja Dziok i Aneta Dziok będą reprezentowały naszą szkołę w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym,
który odbędzie się 13 listopada w ZSE w Wodzisławiu Śl.
Trzymamy kciuki!

Alicja Pawliczek

  

Przypadający na 16 października Światowy Dzień Żywności obchodzony był w naszej szkole pod hasłem 
„Żeby zdrowym być, trzeba co dzień mleko pić”, o czym przypominała okolicznościowa dekoracja wprowadzająca w klimat obchodów tego święta. 

 

Z tej okazji uczniowie naszej szkoły, z klas o profilu gastronomicznym pod kierunkiem swoich nauczycieli, przygotowywali w pracowni gastronomicznej przeróżne potrawy, napoje oraz desery na bazie mleka i produktów mlecznych. Mogli się nimi częstować i delektować przez trzy dni, od środy do piątku, nie tylko uczniowie, ale i wszyscy nauczyciele oraz pracownicy szkoły.

 

Przedsięwzięcie to miało przede wszystkim charakter edukacyjny. Służyło zachęceniu młodzieży do regularnego spożywania mleka i produktów mlecznych, jako źródła pełnowartościowego białka i wapnia niezbędnego do rozwoju mocnych kości i zdrowych zębów. Uczniowie mieli również możliwość pogłębienia swojej wiedzy na temat wartości odżywczej mleka i jego przetworów dzięki specjalnie przygotowanym na ten dzień, zawierającym wiele cennych informacji plakatom. Uczennica klasy drugiej technikum wygłosiła też przez radiowęzeł krótką prelekcję na temat dobrych nawyków żywieniowych.

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wsparli mnie przy organizacji obchodów tego święta, w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom.

Iwona Wrożyna   

    W dniu 15 października uczniowie naszej szkoły spotkali się z panią dietetyk z Centrum Dietetycznego „Natur House” z Raciborza.
Młodzież brała udział w prelekcjach w ramach ogólnopolskiej akcji „Uwaga Nadwaga”. Pani dietetyk szczegółowo omówiła wszystkie zasady racjonalnego żywienia oraz główne błędy żywieniowe prowadzące m.in. do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do wielu groźnych chorób
 dietozależnych.

 

Uczniowie otrzymali broszury z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi, mieli też możliwość zadania nurtujących ich pytań związanych z żywnością i żywieniem. Zostali też zaproszeni na bezpłatne pomiary ciała do Centrum Dietetycznego „Natur House” w Raciborzu lub Jastrzębiu Zdroju.

Dziękujemy  p. A. Szuszkowskiej za zorganizowanie spotkania i nawiązanie współpracy z naszą szkołą. Mamy nadzieję, że spotkania tego typu pomogą naszym uczniom wyeliminować błędy w sposobie żywienia  oraz zmienić nawyki żywieniowe na lepsze, gdyż od tego w dużym stopniu zależy nasze zdrowie.

Iwona Wrożyna 

Rozpoczął się kolejny nasz projekt realizowany ze szkołą z Šilheřovic.

26 września 2013 roku grupa 10 uczniów naszej szkoły wyjechała do Czech w ramach projektu "Slezské kulinární umění".
Imprezą inaugurującą naszą współpracę była czwarta już edycja turnieju golfa.
Zwiedzaliśmy tamtejszy park, zamek w Silherovicach, a także przyglądaliśmy się trwającemu turniejowi golfa.
Potem sami mogliśmy spróbować swoich sił na polu golfowym.
Wszyscy świetnie się bawili.
Zobaczcie jak było:

,

Wrzesień mija niepostrzeżenie, szybko płyną dni, pogoda w kratkę …
A my niezmiennie od czterech lat przygotowujemy i prowadzimy zajęcia warsztatowe dla klas pierwszych.
Jacy są nasi nowi uczniowie? Czy trafimy do ich serc i umysłów? Czy życzliwie przyjmą nasze starania o to, by dobrze im się uczyło i przebywało w naszej szkole?!
To już dziś … Teraz …
Przyszli wraz ze swoimi wychowawcami. Niepewni, ciekawi, trochę głośni. Jedni nieśmiało usiedli w kącie, inni zaglądają w każde dostępne miejsce. Są i tacy, którzy jeszcze nie weszli, a już chętnie by wyszli ;o)
Zajęcia płyną, a my patrzymy jak młodzi, spięci ludzie zaczynają się uśmiechać, zastygają w geście nasłuchiwania tego, co inni mają do powiedzenia, wypowiadają pierwsze słowa, ich twarz pokrywa rumieniec lub próbują przykryć swoje skrępowanie głośnymi salwami śmiechu.
Dzieło rozpoczęte… Resztę historii i jej finał każda z klas musi dopisać sobie już sama.
 
J.Kostka
A.Gaszka

 

Czytaj więcej: Zajęcia warsztatowe dla klas pierwszych

warsztaty9 maja rozpoczęły się w naszej szkole warsztay kulinarne dla gimnazjalistów.Odwiedzili nas uczniowie z klasy III Gimnazjum nr 2 pod opieką pana mgr Wojciecha Koźlika. Część uczniów przygotowywała tortillę oraz babkę " zebra", pozostali uczniowie uczyli się carvingu czyli rzeźbienia w warzywach i owocach. Na zakończenie odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Kontynuację warsztatów przewidziano na 16 i 23 maja   .>>galeria<<
Alicja Pawliczek

Prezentujemy relację telewizji TVT z warsztatów, które odbyły się w naszej szkole.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Copyright © 2019 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

2019 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach Rights Reserved