Artykuły

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2

w Rydułtowach


 
   
    

Artykuły

W dniu 17. listopada w Zespole  Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie odbył się II Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy.
Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy II a ZSZ Bartłomiej Bugla. W konkursie wzięło udział 15 uczestników z terenu Polski południowej oraz Czech.
Tematem tegorocznego konkursu były potrawy kuchni cieszyńskiej z mięsa wieprzowego.
Za wykonane zadanie Bartek otrzymał 517 punktów co dało mu IV miejsce w klasyfikacji ogólnej .

Czytaj więcej: Babraczka zawijana z boczkiem w polędwiczce wieprzowej grillowanej podanej na strykach z sosem...

W dniu 22 października 2010 r. w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności przygotowana została w naszej szkole w formie wystawy piramida żywieniowa. Został też udostępniony komentarz do w.w. piramidy oraz wiele materiałów edukacyjnych dotyczących racjonalnego odżywiania się oraz nowości żywieniowych.

Czytaj więcej: Światowy Dzień Żywności 2010

Uczennice Naszej szkoły z klasy II Tb Anna Czyż, Katarzyna Wróblowska, Aneta Piechulek i Marta Dziok  22-go października w Zespole Szkół Usługowo – Ekonomicznych Rybniku brały udział w konkursie kulinarnym pod hasłem POTRAWY PODHALAŃSKIE, który to był kontynuacją serii pod nazwą POLSKIE JADŁO.

Czytaj więcej: POLSKIE  JADŁO – POTRAWY PODHALAŃSKIE

W dniu 15 października br. odbyły się w naszej szkole eliminacje do międzyszkolnego konkursu "Polskie jadło" - kuchnia podhalańska. W eliminacjach wzięły udział uczennice kl. II Tb: Katarzyna Wróblewska, Anna Czyż, Marta Dziok, Aneta Piechulek, Karolina Szulik, Klaudia Wojaczek. Dziewczęta pracowały w zespołach 2 osobowych i wykonywały następujące potrawy:

Czytaj więcej: Eliminacje konkursu "Polskie jadło"

Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe zwany egzaminem zawodowym jest formą oceny poziomu opanowania wiadomości i umiejętności z zakresu danego zawodu, ustalonych w standardach wymagań będących podstawą przeprowadzania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.

Czytaj więcej: EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE

W ramach najnowszego projektu Naszej szkoły w roku szkolnym 2009/2010 realizujemy mikroprojekt pod tytułem „POLSKO - CZESKA WYPRAWA KULINARNA W ŚWIAT".
Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
oraz z budżetu państwa.

Czytaj więcej: Polsko - Czeska wyprawa kulinarna w świat

25 października odbyły się szkolne eliminacje do konkursu gastronomicznego III edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej pod hasłem przewodnim „ Wariacje z mielonym”.

 

W konkursie wzięły udział 4 dwuosobowe zespoły.

Uczniowie wykazali się dużymi umiejętnościami.

 

I miejsce zajęły uczennice: Alicja Dziok i Aneta Dziok,   

 

II miejsce – Barbara Adamczyk i Marek Grzelec,   

 

III miejsce – Krzysztof Firut i Mateusz Kubiak,   

 

IV miejsce- Angelika Paulus i Karol Krakowczyk.   

 

Alicja Dziok i Aneta Dziok będą reprezentowały naszą szkołę w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym,
który odbędzie się 13 listopada w ZSE w Wodzisławiu Śl.
Trzymamy kciuki!

Alicja Pawliczek

    W dniu 15 października uczniowie naszej szkoły spotkali się z panią dietetyk z Centrum Dietetycznego „Natur House” z Raciborza.
Młodzież brała udział w prelekcjach w ramach ogólnopolskiej akcji „Uwaga Nadwaga”. Pani dietetyk szczegółowo omówiła wszystkie zasady racjonalnego żywienia oraz główne błędy żywieniowe prowadzące m.in. do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do wielu groźnych chorób
 dietozależnych.

 

Uczniowie otrzymali broszury z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi, mieli też możliwość zadania nurtujących ich pytań związanych z żywnością i żywieniem. Zostali też zaproszeni na bezpłatne pomiary ciała do Centrum Dietetycznego „Natur House” w Raciborzu lub Jastrzębiu Zdroju.

Dziękujemy  p. A. Szuszkowskiej za zorganizowanie spotkania i nawiązanie współpracy z naszą szkołą. Mamy nadzieję, że spotkania tego typu pomogą naszym uczniom wyeliminować błędy w sposobie żywienia  oraz zmienić nawyki żywieniowe na lepsze, gdyż od tego w dużym stopniu zależy nasze zdrowie.

Iwona Wrożyna 

Chemiczne dodatki do żywności – związki chemiczne dołączane do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia.

Czytaj więcej: Chemiczne dodatki do żywności 

  

Przypadający na 16 października Światowy Dzień Żywności obchodzony był w naszej szkole pod hasłem 
„Żeby zdrowym być, trzeba co dzień mleko pić”, o czym przypominała okolicznościowa dekoracja wprowadzająca w klimat obchodów tego święta. 

 

Z tej okazji uczniowie naszej szkoły, z klas o profilu gastronomicznym pod kierunkiem swoich nauczycieli, przygotowywali w pracowni gastronomicznej przeróżne potrawy, napoje oraz desery na bazie mleka i produktów mlecznych. Mogli się nimi częstować i delektować przez trzy dni, od środy do piątku, nie tylko uczniowie, ale i wszyscy nauczyciele oraz pracownicy szkoły.

 

Przedsięwzięcie to miało przede wszystkim charakter edukacyjny. Służyło zachęceniu młodzieży do regularnego spożywania mleka i produktów mlecznych, jako źródła pełnowartościowego białka i wapnia niezbędnego do rozwoju mocnych kości i zdrowych zębów. Uczniowie mieli również możliwość pogłębienia swojej wiedzy na temat wartości odżywczej mleka i jego przetworów dzięki specjalnie przygotowanym na ten dzień, zawierającym wiele cennych informacji plakatom. Uczennica klasy drugiej technikum wygłosiła też przez radiowęzeł krótką prelekcję na temat dobrych nawyków żywieniowych.

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wsparli mnie przy organizacji obchodów tego święta, w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom.

Iwona Wrożyna   

Rozpoczął się kolejny nasz projekt realizowany ze szkołą z Šilheřovic.

26 września 2013 roku grupa 10 uczniów naszej szkoły wyjechała do Czech w ramach projektu "Slezské kulinární umění".
Imprezą inaugurującą naszą współpracę była czwarta już edycja turnieju golfa.
Zwiedzaliśmy tamtejszy park, zamek w Silherovicach, a także przyglądaliśmy się trwającemu turniejowi golfa.
Potem sami mogliśmy spróbować swoich sił na polu golfowym.
Wszyscy świetnie się bawili.
Zobaczcie jak było:

,

Wrzesień mija niepostrzeżenie, szybko płyną dni, pogoda w kratkę …
A my niezmiennie od czterech lat przygotowujemy i prowadzimy zajęcia warsztatowe dla klas pierwszych.
Jacy są nasi nowi uczniowie? Czy trafimy do ich serc i umysłów? Czy życzliwie przyjmą nasze starania o to, by dobrze im się uczyło i przebywało w naszej szkole?!
To już dziś … Teraz …
Przyszli wraz ze swoimi wychowawcami. Niepewni, ciekawi, trochę głośni. Jedni nieśmiało usiedli w kącie, inni zaglądają w każde dostępne miejsce. Są i tacy, którzy jeszcze nie weszli, a już chętnie by wyszli ;o)
Zajęcia płyną, a my patrzymy jak młodzi, spięci ludzie zaczynają się uśmiechać, zastygają w geście nasłuchiwania tego, co inni mają do powiedzenia, wypowiadają pierwsze słowa, ich twarz pokrywa rumieniec lub próbują przykryć swoje skrępowanie głośnymi salwami śmiechu.
Dzieło rozpoczęte… Resztę historii i jej finał każda z klas musi dopisać sobie już sama.
 
J.Kostka
A.Gaszka

 

Czytaj więcej: Zajęcia warsztatowe dla klas pierwszych

warsztaty9 maja rozpoczęły się w naszej szkole warsztay kulinarne dla gimnazjalistów.Odwiedzili nas uczniowie z klasy III Gimnazjum nr 2 pod opieką pana mgr Wojciecha Koźlika. Część uczniów przygotowywała tortillę oraz babkę " zebra", pozostali uczniowie uczyli się carvingu czyli rzeźbienia w warzywach i owocach. Na zakończenie odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Kontynuację warsztatów przewidziano na 16 i 23 maja   .>>galeria<<
Alicja Pawliczek

Prezentujemy relację telewizji TVT z warsztatów, które odbyły się w naszej szkole.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

   W dniu 8 lutego uczniowie klasy IV Tb z Technikum żywienia i gospodarstwa domowego wraz z opiekunami P. Iwoną Wrożyna i Małgorzatą Kochanowicz w związku z realizowaną w szkole w ramach specjalizacji dietetyką odwiedzili Centrum Dietetyczne „NATURHOUSE” mieszczące się przy ul. Zamkowej 1B w Wodzisławiu Śl. 

Nasi uczniowie zapoznali się z zakresem działalności placówki. Poznali też drogę pacjenta od momentu jego zgłoszenia się do Centrum Dietetycznego, po przeprowadzenie przez dietetyka bardzo rzetelnego wywiadu żywieniowego, aż do zakończenia dietoterapii. Uczniowie mieli również możliwość zadania pytań z dziedziny -  żywność oraz żywienie oraz nurtujących ich pytań dotyczących ich własnej diety oraz problemów z utrzymaniem należnej masy ciała.

Czytaj więcej: Wycieczka przedmiotowa do Centrum Dietetycznego „NATURHOUSE” w Wodzisławiu Śląskim



słodki śląskNie ma bardziej odpowiedniej pory do tworzenia dzieł sztuki cukierniczej niż przedświąteczne tygodnie. To również dobry czas na zdobywanie  kunsztu zawodowego przez uczniów klas cukierniczych naszej szkoły. W tej atmosferze w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 odbył  się pierwszy etap Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007- 2013.  Projekt nosi nazwę „ Śląska sztuka kulinarna ” i miał formę warsztatów cukierniczych zatytułowanych „Słodki Śląsk”. Wzięli w nich  udział uczniowie naszej szkoły i partnerzy ze szkoły czeskiej. Uczniowie mieli okazję wykonywać tradycyjne słodkie wyroby śląskie z przeznaczeniem na różne uroczystości, takie jak: chrzty, komunie , wesela i inne okolicznościowe imprezy. Były to między innymi: kruche drobne ciasteczka zdobione różnymi posypkami, kokosanki, ule, babeczki, przekładane andruty, ale także wymagające kunsztu tory klasyczne i nowoczesne, dekorowane  marcepanem i karmelem. Szkoleniem młodzieży zajął się mistrz cukiernictwa pan Jerzy Waltar,   na co dzień prowadzący cukiernię w Wodzisławiu Śl. i od wielu lat szkolący w niej naszych najlepszych  uczniów.  W pierwszym dniu pracy pomagał młodzieży pan Damian Mężyk,  a w dniu drugim pani Ewa Puchała z „Cukierni Waltar”. Po dwóch dniach pracy młodzi cukiernicy byli bardzo zmęczeni, ale też zadowoleni z nabytej wiedzy i umiejętności w  tworzeniu oraz dekorowaniu wyrobów cukierniczych na różne śląskie okazje. Nabytą wiedzę z pewnością wykorzystają w czasie przygotowywania świątecznych oraz karnawałowych przysmaków.
 
Elzbieta Kałużny
Copyright © 2018 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

2018 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach Rights Reserved