foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Technikum
Technik logistyk (SPECJALNOść WOJSKOWA)
Technik logistyk - KLASA SPORTOWA
Technik fotografii i multimediow
Technik żywienia i usług gastronomicznych
(DIETETYKA)
Branżowa Szkoła I stopnia
Kucharz
Klasa wielozawodowa
(sprzedawca, cukiernik, piekarz, wedliniarz i inne)

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2

w Rydułtowach

   W dniu 8 lutego uczniowie klasy IV Tb z Technikum żywienia i gospodarstwa domowego wraz z opiekunami P. Iwoną Wrożyna i Małgorzatą Kochanowicz w związku z realizowaną w szkole w ramach specjalizacji dietetyką odwiedzili Centrum Dietetyczne „NATURHOUSE” mieszczące się przy ul. Zamkowej 1B w Wodzisławiu Śl. 

Nasi uczniowie zapoznali się z zakresem działalności placówki. Poznali też drogę pacjenta od momentu jego zgłoszenia się do Centrum Dietetycznego, po przeprowadzenie przez dietetyka bardzo rzetelnego wywiadu żywieniowego, aż do zakończenia dietoterapii. Uczniowie mieli również możliwość zadania pytań z dziedziny -  żywność oraz żywienie oraz nurtujących ich pytań dotyczących ich własnej diety oraz problemów z utrzymaniem należnej masy ciała.

Czytaj więcej: Wycieczka przedmiotowa do Centrum Dietetycznego „NATURHOUSE” w Wodzisławiu Śląskim



słodki śląskNie ma bardziej odpowiedniej pory do tworzenia dzieł sztuki cukierniczej niż przedświąteczne tygodnie. To również dobry czas na zdobywanie  kunsztu zawodowego przez uczniów klas cukierniczych naszej szkoły. W tej atmosferze w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 odbył  się pierwszy etap Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007- 2013.  Projekt nosi nazwę „ Śląska sztuka kulinarna ” i miał formę warsztatów cukierniczych zatytułowanych „Słodki Śląsk”. Wzięli w nich  udział uczniowie naszej szkoły i partnerzy ze szkoły czeskiej. Uczniowie mieli okazję wykonywać tradycyjne słodkie wyroby śląskie z przeznaczeniem na różne uroczystości, takie jak: chrzty, komunie , wesela i inne okolicznościowe imprezy. Były to między innymi: kruche drobne ciasteczka zdobione różnymi posypkami, kokosanki, ule, babeczki, przekładane andruty, ale także wymagające kunsztu tory klasyczne i nowoczesne, dekorowane  marcepanem i karmelem. Szkoleniem młodzieży zajął się mistrz cukiernictwa pan Jerzy Waltar,   na co dzień prowadzący cukiernię w Wodzisławiu Śl. i od wielu lat szkolący w niej naszych najlepszych  uczniów.  W pierwszym dniu pracy pomagał młodzieży pan Damian Mężyk,  a w dniu drugim pani Ewa Puchała z „Cukierni Waltar”. Po dwóch dniach pracy młodzi cukiernicy byli bardzo zmęczeni, ale też zadowoleni z nabytej wiedzy i umiejętności w  tworzeniu oraz dekorowaniu wyrobów cukierniczych na różne śląskie okazje. Nabytą wiedzę z pewnością wykorzystają w czasie przygotowywania świątecznych oraz karnawałowych przysmaków.
 
Elzbieta Kałużny
    
14 listopada w środę odbył się szkolny konkurs kulinarny ZAPIEKANKA SUPRAJS, w którym zespoły 2-3 osobowe przygotowywały zapiekanki nietypowe, „zaskakujące” komisję i o oryginalnym smaku i wyglądzie. Udział wzięły uczennice klas 1T Simona Holona, Angelika Jakubowska, 2 Tb Agata Budzyńska, Klaudia Jencz, 3 Tb Katarzyna Bochenek, Dominika Sodzawiczny, Martyna Porembska, Martyna Abczak, klasy 3 Ta Kamila Balińska, Patrycja Zajdel, Sylwia Hajduczek, klasy 4 Tb Karolina Szulik, Klaudia Wojaczek.  Jury w składzie panie: Małgorzata Janecka, Iwona Wrożyna, Alicja Pawliczek oraz  przedstawiciele Samorządu Szkolnego: Wojciech Obstój, Adrian Kłobuch oceniało wykonanie, smak, estetykę podania zapiekanek. 

 

Pierwsze miejsce zajęła Katarzyna Bochenek za zapiekankę ze szpinakowych naleśników z farszem z sera pleśniowego i orzechami, drugie przypadło Kamili Balińskiej Patrycji Zajdel i Sylwii Hajduczek za zapiekankę owocowo – ryżową a trzecie miejsce zdobyły: Dominika Sodzawiczny, Martyna Porembska, Martyna Abczak za zapiekankę ryżowo-mięsno-grzybową. Gratulujemy zwycięzcom i serdecznie dziękujemy za udział w konkursie. Zapraszamy do galerii zdjęć !!!
Małgorzata Janecka
   
W środę 7 listopada  odbyła się w naszej szkole prezentacja barmańska MIX  BY  FLAIR. Prezentacja obejmowała wykład  i  część praktyczną poświęconą nowatorskim rozwiązaniom w przygotowaniu cocktaili z zastosowaniem wszystkich obowiązujących na świecie standardów barowych. Wzięli w niej  udział uczniowie klas gastronomicznych, którzy gromkimi brawami nagradzali umiejętności praktyczne barmanów. Więcej informacji  na temat programu szkoleniowego można znaleźć na stronach –WWW.ifl.com.pl  oraz WWW.flairfight.pl. Dziękuję za pomoc w przygotowaniach paniom: Małgorzacie Kochanowicz, Joannie Bizon, Małgorzacie Janeckiej.
 
Alicja Pawliczek
16 października przypada Światowy Dzień Żywności, w tym roku o tematyce „Klucz do wyżywienia świata" www.niemarnuje.pl.
Zapraszamy do udziału w konkursie na najlepszą prezentację multimedialną o tematyce żywieniowej!!! Troje zwycięzców weźmie udział w wybranym przez siebie działaniu w projekcie polsko-czeskim, a ich prezentacje zostaną umieszczone na naszej stronie internetowej do wglądu. Prezentacja ma zawierać 15-20 slajdów, (na płytce cd). Termin oddania to 16 października. Do wyboru są dwa tematy prezentacji: „Złe nawyki żywnieniowe" lub „Nie marnuję żywności".

Z radością informujemy, że projekt pod tytułem "Śląska sztuka kulinarna" został zatwierdzony przez Euroregionalny Komitet Sterujący Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej.

Całkowita wartość mikroprojektu wynosi 11 868,97 Euro.
 
W ramach przedsięwzięcia planujemy zrealizować następujące działania: 

1

06.2012 – „Historyczna kuchnia śląska” – 1 dzień, Silherovice

2

07-08.2012 – opracowanie multimedialnego zestawu dań

3

09.2012 - "Słodki Śląsk" - 2 dni (uroczystości na Śląsku - chrzty, komunie, wesela), Rydułtowy

4

10.2012 – Prezentacja projektu na turnieju golfa w Silherovicach

5

11.2012 - Prezentacja projektu na Gastrofestivalu w Ostrawie

6

12.2012 - "Dziyń Ślązoka" - 1 dzień - Rydułtowskie Centrum Kultury, Rydułtowy

7

01.2013 - "Magia kawy - baristyka", "Sztuka kelnerska" - 2 dni, Rydułtowy

8

03.2013 - "Wyczarowane z owoców i warzyw - carving" - 2 dni, Rydułtowy

9

06.2013 - "Grillowanie na polanie" - festyn śląski, impreza plenerowa – 1 dzień, Rydułtowy

10

10.2013 – Wspólna wycieczka pod tytułem „Wpływ Eichendorfów i Rithschildów na czesko-polskie stosunki przygraniczne oraz kształtowanie tradycji kulinarnych.

11

10.2013 – Przygotowania do wspólnego udziału w konkursie Gastrofestival 2013 w Ostrawie, Silherovice

12

11.2013 – Prezentacja projektu, start czesko – polskiej drużyny w konkursie „Gastrofestival 2013” w Ostravie.
 
 
konkurs_wielkanocny_rybnik_2011_29Jakie potrawy to typowa tradycja wielkanocna? Żurek? Biała kiełbasa? Sernik? Pascha żydowska? Kurczaczki? Baranki? Co wykonać by zaskoczyć komisję konkursu?
Uczennica klasy I Tb Katarzyna Bochenek pod opieką Małgorzaty Janeckiej zajęła 4-te miejsce w konkursie kulinarnym „WIELKANOCNE KREACJE 2011” zorganizowanym  przez Zespół Szkół Ekonomiczno Usługowych. 

Czytaj więcej: Czwarte miejsce za wielkanocne pyszności

W dniu 17. listopada w Zespole  Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie odbył się II Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy.
Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy II a ZSZ Bartłomiej Bugla. W konkursie wzięło udział 15 uczestników z terenu Polski południowej oraz Czech.
Tematem tegorocznego konkursu były potrawy kuchni cieszyńskiej z mięsa wieprzowego.
Za wykonane zadanie Bartek otrzymał 517 punktów co dało mu IV miejsce w klasyfikacji ogólnej .

Czytaj więcej: Babraczka zawijana z boczkiem w polędwiczce wieprzowej grillowanej podanej na strykach z sosem...

W dniu 22 października 2010 r. w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności przygotowana została w naszej szkole w formie wystawy piramida żywieniowa. Został też udostępniony komentarz do w.w. piramidy oraz wiele materiałów edukacyjnych dotyczących racjonalnego odżywiania się oraz nowości żywieniowych.

Czytaj więcej: Światowy Dzień Żywności 2010

Uczennice Naszej szkoły z klasy II Tb Anna Czyż, Katarzyna Wróblowska, Aneta Piechulek i Marta Dziok  22-go października w Zespole Szkół Usługowo – Ekonomicznych Rybniku brały udział w konkursie kulinarnym pod hasłem POTRAWY PODHALAŃSKIE, który to był kontynuacją serii pod nazwą POLSKIE JADŁO.

Czytaj więcej: POLSKIE  JADŁO – POTRAWY PODHALAŃSKIE

W sobotę 24 września w SP nr 1 im. Karola Miarki odbyły się XI Dni Promocji Zdrowia zorganizowane przez Miasto Rydułtowy. Jak co roku uczennice naszego Technikum o profilu gastronomicznym (z klasy 2Tb: Joanna Chrystof, Roksana Łabiuk i Karolina Szynol oraz z klasy 3Ta: Monika Juraszczyk, Natalia Moric i Patrycja Paprotny) wzięły udział w obsłudze zaproszonych gości (lekarzy, pielęgniarek, dietetyków …). 

Nasze uczennice nie tylko doskonaliły swoje umiejętności kelnerskie, ale miały też okazję skorzystać z szerokiej gamy badań lekarskich czy porad dietetycznych, kosmetycznych. Serdecznie dziękujemy im za pomoc i zaangażowanie.

Iwona Wrożyna

Sobota była wyjątkowa. Naszych uczniów można było zauważyć w wielu różnych punktach miasta.
Karol Krakowczyk, Mateusz Kubiak i Tymoteusz Pająk przygotowywali i częstowali bardzo dobrą grochówką na festynie "U nas na Śląsku" jaki został zorganizowany przez Ognisko Pracy Pozaszkolnej na Osiedlu Karola.

Chemiczne dodatki do żywności – związki chemiczne dołączane do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia.

Czytaj więcej: Chemiczne dodatki do żywności 

W ramach najnowszego projektu Naszej szkoły w roku szkolnym 2009/2010 realizujemy mikroprojekt pod tytułem „POLSKO - CZESKA WYPRAWA KULINARNA W ŚWIAT".
Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
oraz z budżetu państwa.

Czytaj więcej: Polsko - Czeska wyprawa kulinarna w świat

Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe zwany egzaminem zawodowym jest formą oceny poziomu opanowania wiadomości i umiejętności z zakresu danego zawodu, ustalonych w standardach wymagań będących podstawą przeprowadzania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.

Czytaj więcej: EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE

W dniu 15 października br. odbyły się w naszej szkole eliminacje do międzyszkolnego konkursu "Polskie jadło" - kuchnia podhalańska. W eliminacjach wzięły udział uczennice kl. II Tb: Katarzyna Wróblewska, Anna Czyż, Marta Dziok, Aneta Piechulek, Karolina Szulik, Klaudia Wojaczek. Dziewczęta pracowały w zespołach 2 osobowych i wykonywały następujące potrawy:

Czytaj więcej: Eliminacje konkursu "Polskie jadło"

Copyright © 2019 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

2019 Copyright Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach Rights Reserved